Следвайте ни

Жители на Първенец недоволстват срещу бъдеща кариера

Подготвиха отворено писмо до президента, премиера и 5 министерства

viber icon

Жители на Първенец подготвиха отворено писмо до президента Румен Радев и министър- председателя Бойко Борисов с призив да не се допуска изграждането на кариерата за пясък и чакъл край селото. Документът ще бъде разпратен и до пет министерства, сред които са това на екологията, на регионалното развитие, министерство на енергетиката и други институции. 

Инвестиционното намерение е на фирма "Толи" ЕООД. Бъдещата кариера ще обхване терен от 210 дка край Първенец.  69 дка са на инвеститора, 30 дка са на Община Родопи, а останалите 110 дка са частни земеделски земи на близо 30 собственика, които не са давали съгласие за ползване на земята им по какъвто и да е начин и не желаят да отдават или продават земята си, става ясно от отвореното писмо.

Жителите напомнят, че посочения терен е ловна площ, която ще бъде унищожена. Експлоатацията на кариерата в дългосрочен план от 35 г, каквото било искането, ще се отрази на подпочвените води. Запрашаването в района пък ще наруши плодородието на земите, смятат протестиращите. 

"Не сме съгласни в името на финансовото благополучие на един инвеститор да се нанесат такива тежки поражения на екологията в региона и здравето на местното население", става ясно от писмото. Жителите на Първенец напомниха, че кариерата неминуемо ще причини увреждане на пътната инфраструктура на Община Родопи, загуба на доходи и поминък на местните жители с имоти в границата на бъдещата кариера. Според авторите изготвеният ОВОС е повърхностен и формален, съдържащ клишета.    

Протестиращите предупреждават в писмото, че ако докладът за  ОВОС бъде одобрен от РИОСВ-Пловдив и концесионната процедура продължи , ще предприемат всички възможни мерки за защита на правата и интересите си, в това число и организиране на протестни действия, гражданско неподчинение и сезиране на съответните европейски институции.  

Пред "Марица" собственикът на "Толи" ЕООД Тодор Воденичаров обясни, че е извървял цялата процедура за концесията по реда и закона. И допълни, че нито едно от опасенията на протестиращите не е основателно. Според Воденичаров няма да има запрашаване, нито пък камионите ще разбиват пътища в района. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?