Следвайте ни

Жители на Белащица искат КАТ и камери заради камионите на кариерите 

viber icon

 

Жителите на пет села в Родопската яка поискаха присъствието на КАТ и ДАИ, както и поставянето на камери на обходния път за кариерите над Белащица. Това става ясно от петиция, подготвена от Сдружение „Форум Активни Граждани и Демократично Общество”, публикувана в социалната мрежа. Тя е адресирана до  президента, до Генерална дирекция „Околна среда”- Европейска комисия, до министър-председателя, до Министерски съвет, както и до председтеля на Народното събрание и омбудсмана.  

Жителите на петте села напомнят, че от март 2018 г. жителите на Белащица, Гълъбово, Браниполе, Брестник и Марково са разтревожени заради входирано от „Холсим” инвестиционно намерение за разширяване на концесия за добив на инертни материали. 

Те обясняват, че с петицията настояват за спиране работата на кариерите над село Белащица. Поставяне на пътни неравности, знаци, скоростни камери и пешеходни пътеки на обходния път в Белащица, който вече не бил обходен, а пресичал селото.  Също така настояват за поставянето на измервателни станции за замерване чистотата на въздуха в района на кариерата и в селото, както и за спазване на концесионния договор по отношение на концесионната площ и рекултивационни мероприятия.

Жителите на селата настояват да се поставят ограничителни знаци за движение на тежкотоварни автомобили в почивните дни, а в работните такива с фиксирано работно време.

Живеещите в Родопската яка споделят, че потокът от камиони от двете кариери над Белащица не стихва. Много от возилата се движат с превишена скорост и без покривало на товара. В следствие на това вече има няколко случая на спукани предни стъкла на автомобили, движели се зад тях.  

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?