Следвайте ни

Изпуснали Брестовица от проучването за проекта "Въча"

Местно сдружение повежда битка за чиста вода от каскадата

viber icon

Хората в Брестовица виждат в проекта "Въча" единственото решение за водната криза, която мъчи местните вече половин година. Селото обаче е изпуснато от заданието за предпроектното проучване, което трябва да очертае трасето и разклоненията за населените места, които ще се захранват с чистата планинска вода, научи "Марица". Проблемът е установен наскоро и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече са настояли грешката да бъде поправена. 

В Брестовица шести месец не използват водата от чешмите, която им осигурява ВиК -Пловдив. През февруари в селото бе установено наднормено съдържание на манган. Според местните водата тук от години не става за пиене. 

През ден в социалните мрежи жители на селото публикуват снимки как живителната течност тече с цвят на кока-кола.

След като пробите доказаха наличие на манган над нормата, от община "Родопи" препоръчаха временно тя да не се използва за питейни нужди и готвене. Предписание за това бе издадено и от Регионалната здравна инспекция. От там извършиха микробиологичен анализ след сигнал, че от чешмите тече мътна вода.

Пробата бе взета от частен имот в селото. Тогава бе отчетено съдържание на манган 65 микрограма при определена максимална стойност 50 микрограма на литър. В селото бе осигурена водоноска, за да се обезпечат питейните нужди. Малко след това бе разрешено ползването на вода от чешмите, след като стана ясно, че показателят е влязъл в норма. 

"Искаме вода от Въча, тъй като проектът е нещо реално. Всичко друго е само обещания. И този проект обаче се бави с години, за което няма разумно обяснение", заяви пред "Марица" Емануела Караманова от Сдружението. Хората искат да знаят истината за бъдещето на каскадата. Според нея от ВиК не предлагат реална алтернатива за района, а всяка среща с представители на водния оператор завършвала със смътни перспективи и обещания.

От сдружението са категорични, че няма да се спрат пред нищо, за да решат проблема. Ако трябва, ще потърсят и съдействие от политици, в чиито задължения влиза разрешаването на подобни закуси. Така битката на брестовичани е напът да заприлича на тази на жителите на Белащица и съседните пет села срещу кариерите над Белащица. Те бяха затворени със заповед на министъра на енергетиката по разпореждане на премиера след протестни на местните.

"Изобщо няма да спрем. Ако не ни чуят, сме готови на протестни действия", категорична е Караманова. Първото нещо, което от сдружението планират, е да изпратят отворено писмо до всички институции с предупреждение, че нищо от предложеното от ВиК не ги устройва, затова обмислят предприемането на протестни действия. Те най-вероятно ще бъдат в столицата пред сградата на МРРБ.

Сдружението ще се бори и за разрешаването на проблема с тока в селото. Той често спира, тече с ниско напрежение, а след изключване "пристига" с много високо напрежение и често в домовете на местните изгарят уреди.

След няколко събрания до момента 20 души застават зад сдружението. От "Живот за Брестовица" очакват в бъдеще да ги подкрепят още много. Като цели "Живот за Брестовица" си поставя както отстраняване на проблеми във водопровод, електрификация и пътни комуникации на територията на селото и прилежащите му територии, така и с поемане на инициативи за скорошно решаване на наболели проблеми, свързани с качеството на живот на жителите на село Брестовица, качеството на питейната вода и водопреносната мрежа, амортизирана канализация, както и недоброто електрозахранване и сметосъбиране. Подобряване на инфраструктурата, озеленяване и изграждането на детски площадки.

Версия: Водното огледало на малка ВЕЦ  е причина за мангана

Дни след замърсяването на водата с манган от ВиК допуснаха, че причина за това може да е водното огледало на частен мини ВЕЦ в близост до Кадиево. То най-вероятно е променило водния поток на подводните води и е причина за открития манган над нормата в Брестовица. Това допусна главният инженер на ВиК - Пловдив Антон Гълъбов. И допълни, че са информирали министерства и чакат техните становища. 

Междувременно експертите обследваха района и установиха, че няма алтернативни водоизточници наоколо. Единственото решение на проблема е инсталиране на пречиствателно съоръжение. Изграждането му обаче ще отнеме не по-малко от 3 месеца, тъй като трябва да се обследва къде е най-разумно да се направи, каза през февруари инж. Гълъбов. И допълни, че от  ВиК търсят и бързи мерки за намаляване на мангана, като една от тях бе приложена - сондажът с най-високо съдържание на елемента беше спрян.  

Кризата с водата в селото притесни не само местните, но и ръководството на община "Родопи" за  работата на детската градина и училището. В двете заведения се обучават 200 деца.

МИНИ ВЕЦ "КАДИЕВО" 

Минивецът в Кадиево е първият частен в страната. Той е собственост на ЕТ „Нат 2004”. Управителят на компанията Васил Тасев се превърна в първия в България човек, който получи отстъпено право на строеж от Министерския съвет.

Съоръжението се намира в коритото на река Въча и произвежда 10 милиона киловатчаса електроенергия годишно. При строителството бе изградена бетонна стена в коритото на реката, в която бе поставена турбината. Пред стената на язовира се оформи микроязовир, или т.нар. водно огледало, с размери 23 м на 19 м.

Здравко Димитров даде рестарт на идеята

Кметът на Пловдив Здравко Димитров превърна реализирането на проекта "Въча" в своя кауза и още като областен управител инициира кръгла маса. На нея присъстваха народни представители, експерти и кметове на близки населени места. Димитров даде и старт на предпроектното проучване на трасето, като подписа договор с изпълнителния директор на израелската компания „Аш Индъстрийз”. Това стана през август миналата година и на практика даде старт на проекта. 

Първите проучвания за водоснабдяване от каскада "Доспат-Въча" са правени още в средата на 60-те години. Старият проект обхващаше много широка зона - не само населените места от Кричим до Пловдив, но и Труд, Първомай, чак до Хасково. Във времето на соца обаче така и не се намериха пари за изграждането на съоръженията. От тогава до днес с проекта са се занимавали Спас Гърневски, Тодор Петков и Славчо Атанасов, но нито веднъж не се стигна до реална работа. 

Според сегашното плановото задание тръбопроводът трябва да обхване териториите на общините Кричим, Стамболийски, Перущица, "Родопи", Куклен, Пловдив и "Марица".  

От проектантския колектив се иска да предложи варианти за водохващането и довеждането на водата до пречиствателните съоръжения. Също така и трасето, по което ще се прокарва магистралният водопровод до резервоара на Пловдив, който ще е в Първенец, а след това и до областния град.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бай Ставри

Бай Ставри

15.07.2020 | 13:02

Зикито като областен що е изпуснал Брестовица, а? И тоя проект за един мандат няма да стане. Язък, дуо Здравки няма да му резне лентата.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?