2374

Изграждат канализация в Марково, кметът Павел Михайлов подписа споразумение

Кметът на община „Родопи“ подписа споразумение за финансирането на изграждане на канализация в село Марково- главни колектори I, II и III. Договорът, с който се отпускат средствата беше подписан на среща в МРРБ,  по покана на заместник-министър Захари Христов и в присъствието на кмета на село Марково Десислава Терзиева и заместник –областния управител Иванка Петкова.

Припомняме, че с постановление на Министерски съвет на служебния кабинет, бе одобрен проектът на Община "Родопи" за изграждане на главни колектори 1, 2 и 3 на Марково.

Средствата за реализиране на целия проект са в размер на 4 110 000 лева, като половината от тази сума общината ще получи още до края на годината. През следващата година държавата ще дофинансира до пълния размер на проекта.

Общата дължина на новата канализация е близо 3 километра. Строителството ще се извърши на два етапа, като ще се започне от главен колектор II. Той е с най-голямата дължина - близо 1, 4 километра и  започва от улица „Клокотница“. Трасето продължава по улиците „Трети март“, „Козлодуй“, „Иван Асен II”, улица „Стадиона“, „Захари Стоянов“, „Иглика“ и  „Подем“ , където ще се монтира Преливник 2. Колектор 2 завършва по улица „Гоце Делчев“ и ще се зауства в ревизионната шахта на улица „ Плиска“.

Вторият етап на строителството включва изграждане на колектори 1 и 3.

Главен колектор 1 започва от улица „Здравец“ , пресича улица „Иван Вазов“ и достига до улица „Струма“. Трасето продължава по улица „Кирил и Методий“, където ще се изгради Преливник 3.Отливният му канал ще се заусти в Марковското дере, а разредените битови отпадъчни води ще се заустят в ревизионната шахта на улиците „Кирил и Методий“ и „Гергана“ и ще се включат в съществуващия участък на главен колектор 1.

Главен колектор 3 ще се положи по улица „Захари Стоянов“, като заустването ще стане в новата ревизионна шахта на кръстовището с  улица „Здравец“.

„Проблемът с липсата на канализация е от жизнено важно значение за жителите на населените места в общината, тъй като през годините са изграждани частично отделни участъци. Работим водопроводната и канализационна мрежа да придобият истински европейски вид“, коментира кметът Павел Михайлов.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Делчо

Делчо

08.11.2022 | 07:30

Кметицата е номер 1.

Отговори
1 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?