1553

Избраха най-добрия майстор на бабека в Цалапица

Майстори на домашния цалапишки бабек премериха сили днес в дегустация.  Валентин Толев  е призьорът в категория „Най-добър бабек” на фестивала „Празник на Цалапишкия бабек и вино 2022“. Майсторът на традиционното  цалапишко мезе печели приза за втори път, когато родопското село събра стотици жители и гости на площада в селото.

Най-добрият майстор винар пък е Стоица Кираджийски. Победителите получиха подаръци, грамота и специален плакет, които им връчи лично кметът на община „Родопи” Павел Михайлов. Михайлов беше не само гост, но влезе в журито, което определи кой е най-добрият майстор на цалапишкия бабек. Неговият заместник пък Емилия Иванова  оценява фолклорните изпълнения в конкурса за песни, танци и ритуали.

Гости на празника бяха още заместник-кметът Борислав Инчев, Иванка Петкова- секретар на община „Родопи” , общински съветници.

"Изключително съм щастлив , че отново съм тук , че отново уважаваме традиция, която се надявам да пребъде. Не е нужно днес да даваме воля само на думите, важно е хората да се забавляват и да почитат своите обичаи", сподели кметът Павел Михайлов.

За втори път Цалапица слага на софрата най-добрите си мезета и пивко вино, за да нагости всички любители на месни вкусотии, направени от най-добрите местни производители.  С тържествени думи кметът на селото Ивайло Данаилов посрещна своите гости.

„Днес за Цалапица е празник! Казвам празник, защото това събитие е вече традиция в нашето село. Преди три години , когато чух идеята от Георги Телкийски  аз си казах, че този фестивал  трябва да бъде честван. Не ни попречи пандемията, нито други препятствия. Днес  отново сме заедно тук”, приветства кметът на селото Ивайло Данаилов.

На сцената пред паметника в парка своя талант демонстрираха над 30 певчески, танцови състави и индивидуални изпълнители от общините "Родопи",  Съединение, "Марица", Септември, Пловдив и Стамболийски, Пещера, Карлово, село Розино.

Със специален концерт домакините от детските и младежки състави „Каламица“ поздравиха всички участници и гости.

„Празник на Цалапишкия бабек и вино 2022“ се организара от кметството в село Цалапица  и  НЧ „Светлина-1900“. Фестивалът има за  цел опазване на старите български традиции чрез представяне на типичния за района вкус на фона на народна музика, песни, хора и танци.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
без пари!

без пари!

27.03.2022 | 11:52

най-вкусен е тогава!

Отговори
1 0
без пари!

без пари!

27.03.2022 | 11:52

Най-хубав е тогава когато ти го донесат готов!

Отговори
1 0
илия къртев

илия къртев

27.03.2022 | 11:40

Когато си местех багажа за Пловдив, паднаха от дъното на кацата две пуски с бабек от преди 10 години и нищо не беше се променило на цвят, вкус и мирис а като чисто нови пресни бяха. Дървесната пепел ги беше консервирала за дълги години! Това се казва бабек а не вашите боклуци

Отговори
2 0
илия къртев

илия къртев

27.03.2022 | 11:45

Само когато се опушва със слама на комина и суши под стрехата и с дървесна пепел се заравя....

Отговори
2 0
Димитър Стоев

Димитър Стоев

27.03.2022 | 10:46

Преди отлежаваше в пепелта под огнището и се консумираше по гроздобер с друг вкус. Сега им се свиди кимиона и лютия червен пипер Не е накълцан а скашкан както русенското варено

Отговори
1 0
Димитър Стоев

Димитър Стоев

27.03.2022 | 10:44

По нищо не прилича на домашния бабек, дето започва да се яде едва по гроздобер от пепелта...

Отговори
1 0
БАБЕК

БАБЕК

26.03.2022 | 18:41

МНОГО МНОГО Т,,,П АВТОР, ЦАЛАПИЦА В РОДОПИТЕ БРАВО АВТОРЕ

Отговори
5 0
Димитър Стоев

Димитър Стоев

27.03.2022 | 10:49

само дето цената му е висока и пълен с кожи и карантия...

Отговори
1 0
БРАВО !

БРАВО !

26.03.2022 | 18:11

Така трябва да бъде навсякъде. Да се търси това, което ни обединява и прави по-добри.

Отговори
6 0
не съм им фен

не съм им фен

26.03.2022 | 19:20

Аз не харесвам тези, които в момента управляват Родопи . Когато ги сменим пък тогаз да се обеденим …. ама не съм сигурен дали ще искат.

Отговори
4 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?