Следвайте ни

Иван Дамянов спечели Петото риболовно състезание в Септември(СНИМКИ)

Кметът Марин Рачев обяви фотоконкурс, праща победителят на безплатна екскурзия в испанската Риба Роха

viber icon

 

Иван Дамянов хвана най-голямата риба на Петото риболовно състезание, организирано от ловно-рибарска дружина Марица – Септември и кметът Марин Рачев.

За четвърта година то се състоя на 3-тия рибарник край Септември.

Участие в проявата взеха 42-ма риболовци.

След регистрацията на участниците и тяхното разпределение по постовете, главният арбитър на състезанието Васил Байлов разясни регламентът за провеждане на надпреварата.

След това всички участници се отправиха към своите места.

Те имаха на разположение 3 часа за да изпробват късмета си, с условието да участват с една въдица и една кука.

Заради жегите и избуялата водна растителност, разликата от миналата година е, че сега уловът беше по-беден в количествено изражение, но пък големината на извадените от водата екземпляри достигна близо 7 килограма за бройка, видя нашият екип.

Риболовците хващаха на въдиците си различни по големина риби, но основно - костур, щука, каленик, шаран и слънчеви рибки. Най-голямата от тях – шаран с тежина 6,975 кг. извади Иван Дамянов, който логично спечели и надпреварата при мъжете.

След точно 180 минути риболов участниците трябваше да поставят хванатата риба на кантара за мерене, където специална тричленна комисия записа уловът.

Според предварителния регламент цялото количество уловена риба беше хвърляно обратно във водата.

Малко по-късно станаха известни и крайните резултати, на базата, на които беше съставено и класирането.

При децата първенец тази година стана Стефан Стоянов, следван от Станислав Боериков и Денислав Симонов.

При юношите победител е Иван Дишков, пред Благовест Костов и Спасимир Даскалов.

При мъжете краен победител безусловно стана уловилият 7-килограмов шаран Иван Дамянов, който изпревари по улов на риба Румен Костов и Венцислав Стаматов.

Призьорите бяха наградени с макара, телескоп и живарник.

Най-малкият участник за втора поредна година беше Стефан Пашов, който получи от победителя при мъжете и наградата му за първото място - макара.

С приз за най-възрастен участник бе удостоен Стоян Боериков. Първенците и техните подгласници в различните възрастови групи бяха наградени от кметът Марин Рачев.

От името на членовете на местната ловно-рибарска дружинка Васил Байлов благодари на кмета за всичко, което прави за любителите на риболова в Септември.

„Благодаря му за наградите и за реализирането на това състезание. Г-н Рачев го прави за 5-ти пореден път, а имам уверението му, че ще го продължим и в бъдеще.

Той възроди тези прекрасни водоеми, където риболовците от Септември можем да упражняваме любимото си хоби.

За съжаление ние тази година като местно риболовно дружество не успяхме да направим зарибяване на водоемите.

За сметка на това пък г-н Рачев, както винаги подсигури нужния зарибителен материал.”, коментира Байлов.

От своя страна кмета също благодари на Васил Байлов и на всички участници в състезанието.

Видяхте, че за няколко години ние успяхме не само да изчистим зоната тук, която беше превърната в сметище, но и да съживим този район от към риба и фауна.

Има множество диви патици, лебеди зимуват.

20 000 фиданки насадихме около пътищата до тук, подравнихме терените и ги затревихме, изградиха се преливни канали и саваци между отделните водоеми за да се регулира водата в басейните.

И за да покажем видимите резултати от дейността ни в тази сфера ви обявявам, че от днес(б.р. вчера) 3-тия водоем, дупките, отзад зад 5-тия(без първия) ги пускаме за свободен улов на риба до края на сезона. Време е рибата да се покаже до какви размери е достигнала в следствие на нашето стопанисване. На съзнанието на риболовците и личната им преценка оставам решението за хванатата риба - дали да се връща обратно във водоема или да се ползва за консумация”, заяви кмета.

Секунди по-късно той съобщи и втора приятна изненада за риболовците. „Като стимул за коректно поведение обявявам фото-конкурс до края на сезона, чрез който да показваме всичко красиво, което е плод на вашето хоби и нашия труд. И по-конкретно – снимайте големите и красиви екземпляри, които хващате на водоемите тук, а фотосите качвайте във фейсбук групата „Не на цензурата и фалшивите новини в Септември и региона”. След това специално излъчена от вас, риболовците комисия ще направи класиране, чрез което ще се определят двама човека от най-добре представилите се в конкурса, които ще изпратим на безплатна екскурзия до рая за риболова – язовир Риба Роха в Испания като всички разходи по пътуването и пребиваването ще бъдат за моя сметка”, обяви кметът.

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?