Следвайте ни

Истината за водата в Брестовица, която Спартак Николов крие или не знае – вижте целия доклад на ВиК холдинга

viber icon

Финансирането за проекта за ново водоснабдяване на Брестовица, разписан на коляно във ВиК Пловдив, е отказан от Надзорния съвет на „Български ВиК холдинг”, показва доклад, с който „Марица” разполага. Документът опровергава всички твърдения на управителя на ВиК-Пловдив Спартак Николов, който твърди, че в дружеството няма информация за отказа за финансиране.

На свое заседание на 16 април 2021 година Надзорният съвет на холдинга е отхвърлил проекта с редица забележки. Най-сериозните са за начина, по който от ВиК-Пловдив са избрали изпълнителите по двете поръчки на стойност 25,1 млн. лева /за изпълнението на водопровода  и още 980 000 лева за консултантска услуга по изготвяне на Оценка за съответствие на проектната документация /ОСИП/. От местния оператор са приложили процедура за бърза писта с покана към три фирми и избор на една от офертите, като се позовали на обявеното от кмета на Община Родопи бедствено положение и спешния порядък, в който трябва да се изпълни проектът. От Надзорния съвет на холдинга обаче контрират, че няма ясна обосновка защо сроковете за поръчка с нормална тръжна процедура, която гарантира прозрачност и реална конкуренция при избора на изпълнител, не може да бъде спазена. От холдинга изразяват съмнение и за това дали избраният изпълнител "Герт Груп" ЕООД може да изпълни проекта, защото компанията е специализирана в жилищното строителство и няма опит в изграждането на ВиК мрежи. Освен това фирмата няма разрешително за работа с азбестови материали, а проектът предвижда отстраняване на съществуващите азбестови тръби.

Другата важна причина за отказаното финансиране е, че близо половината от заложените в проекта средства са за възстановяване и изграждане на улична пътна мрежа, което не е предмет на дейност на ВиК-Пловдив. Освен това управляваното от Спартак Николов дружество не е представило други възможни източници за финансиране на проекта, а директно се е насочило към заем от бюджета на държавния холдинг. По нормативните документи този начин на финансиране би трябвало да е последен вариант.

Като най-голям проблем обаче от Надзорния съвет на ВиК холдинга посочват, че предложеният от ВиК-Пловдив проект не гарантира трайно решение за качеството и количеството на водата в Брестовица и така може да се окаже, че над 26 млн. лева са похарчени на вятъра.

Целия доклад вижте тук:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Коки

Коки

02.07.2021 | 20:49

Тизи до кога ще е шеф на ВиК?Пожизнено ли му е дадена? А децата му ще я наследят ли? Или ще я грабне дребисъка Антон Гълъбов? И последен въпрос. До кога ще ги търпим?

Отговори
2 0
Калоян

Калоян

30.06.2021 | 18:36

Браво на гората, кв, Смирнески, Пловдив, също трябва да блокираме бул. Пешерако и околовръсното, за да вземат най сетне да прехнат тези прелези, да вземат да вдигнат линиите или да направят подлез за автомобилите. Вече трябва решение, че минал през прелеза на късмет, дали си пешеходец или с кола риска е много голям.

Отговори
5 1
Гаро

Гаро

30.06.2021 | 17:02

няма да са напразно изхарчени вода за Брестовица може да не дойде но много чекмеджета ще се напълнят без съмнение

Отговори
11 0
Калофер

Калофер

30.06.2021 | 13:40

Защо само с Брестовица ни занимавате? Има същите проблеми и в други населени места?

Отговори
16 1
Ицо

Ицо

30.06.2021 | 13:42

Защото са най- кресливи!

Отговори
14 2
ОСТАВКА  ДЖОБНИЯ СПАРТАКУС

ОСТАВКА ДЖОБНИЯ СПАРТАКУС

30.06.2021 | 13:17

ДРЕБНИЯТ И ВРЕДНИЯ СПАРТАК Е ХИТЪР КАТО НЕВЕСТУЛКА .

Отговори
26 3
Пчеличката Мая

Пчеличката Мая

30.06.2021 | 14:15

Освен дребен е и крадлив -краде и с гъза си чак.

Отговори
23 1
Вода гази, жаден ходи

Вода гази, жаден ходи

30.06.2021 | 12:20

На сечището довели нов секач. Гледат го другите секачи - един такъв мъничък, слабичък... Чудят се, какво да го правят. Дали му да събира отсечените клони. Секли те, каквото секли, отсекли три дървета и отишли на обяд. Новия го оставили на сечището. Връщат се след обеда и гледат половината гора изсечена. С изумление го питат: - Ти откъде идваш бе, човек? - От Сахара! - Как така от Сахара? Там няма гори! - И у вас няма да има!

Отговори
20 0
Тотев

Тотев

30.06.2021 | 11:57

Спартак е специалист по недвижими имоти, къде го търсите търгове - мъргове, проекти, финансирания, водоснабдяване. То човека другаде го влече, вие тук само времето му губите. Имоти има да управлява, и има още няколко парцела за придобиване от общината и е готов. Тогава евентуално ако му остане време ще се заеме лично с водата на Брестовица, то не че там няма за крадене ама сега има други приоритети.

Отговори
34 3
Само цитирам!

Само цитирам!

30.06.2021 | 11:46

"Тъщата на Спартак Хаджиев си купи топимот в центъра на Пловдив"

Отговори
32 3
Тотев

Тотев

30.06.2021 | 12:00

Спартак Лъвов Николов , баща му е бил дълго време кмет на Тракия от времето на БКП.

Отговори
30 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?