Следвайте ни

Инициативният комитет срещу кариерите: „Холсим“ трябва да напусне Белащица

viber icon

Ще поискаме информация от Министерство не енергетиката започнала ли е процедура по предаване на кариерата над Белащица от "Холсим кариерни материали Пловдив", след като договорът изтече още през февруари. Те не само че нямат вече право да работят там, но и да стои там тяхна техника, категорични са от Инициативния комитет срещу кариерата.

Реакцията им бе провокирана от интервю на изпълнителния директор на "Холсим кариерни материали Пловдив" АД Катерина Димитрова-Попова пред „Марица“, в което обяснява, че спазват законодателството при  извършваната дейност и че "ежегодно компанията дарява средства за инфраструктура, образование и екология - това са приоритетни сфери на тяхната корпоративна социална отговорност".

"Като контрапункт на това, ние, като Инициативен комитет и жители на Белащица, сме събрали информация с факти. Първо, дамата твърди, че практиката на дружеството, като международно, е да спазва напълно националното законодателство там, където оперират. В случая "Холсим кариерни материали" до 2019 г. нямаше разработен план за рекултивация, а говорят за рекултивационна практика навсякъде, където обработват. Под натиска на обществеността и на нас, такъв план се разработи през 2019 г.", заяви Надежда Топурова от Инициативния комитет. И настоява г-жа Попова да обяви какви средства е заделила компанията за рекултивация на кариерата над Белащица и защо тя не е извършвана успоредно с добива, както гласят нормативните документи.   

"От друга страна г-жа Попова подчертава факта, че са направени инвестиции, че извън концесионните данъци и такси, които плаща дружеството, се подкрепя местната общественост и се инвестира в региона, така че да се подобри инфраструктурата и развитието на региона. Не познавам госпожата лично и не сме имали среща с нея, но пък имаме справка от предишния кмет на Белащица в какво се е изразявала тази подкрепа. Става въпрос за един период от 2011 г. до 2017 г., като средно на година няма и 1000 лв. са влагани в с. Белащица", каза още Топурова. Тя е категорична, че не са търсили такава помощ, нито пък биха продали каузата за каквото и да е.

Обходният път, който се ползва от камионите на кариерата, е изграден със средства на общината и данъкоплатците. Там няма нито стотинка вложена от концесионера на кариерата, категорични са още от Инициативния комитет.

Кметът на Община Родопи Павел Михайлов уточни, че за изграждането на трасето общината е  вложила 2,5 млн. лв. , които се плащат от данъкоплатците. 

От Инициативния комитет са категорични още, че работата с обществеността започнала едва когато местните се надигнали. "Никога преди не е търсена никаква работа с населението, с местната общност, местните власти", разказа Юлия Бачева. "Този обществен съвет бе предложен, когато местната общественост направи първия си протест. Тогава нашият официален отговор бе писмен, че не е възможно да се сформира такъв орган, тъй като нашите цели и искания нямат допирни точки с тяхната дейност, т.е. ние искаме цялостно прекратяване на концесионния договор, искаме рекултивация на терена и прекратяване на добива в района, защото застрашава здравето ни", категорична е Бачева. Според Ани Кемалова местната общественост не е била търсена и информирана от "Холсим кариерни материали" за каквото и да било, включително и за дните на взривове, с изключение на веднъж. Според Юлия Бачева при взривовете магнитутът, който се усещал в триетажната й къща, е 3,5. А от мястото на взрива се издигал прах, подобен на атомна гъба. Всичко това била запечатала със снимки. 

Според Павел Гимишев зад исканията им за затваряне на кариерите над Белащица не стоят политически интереси, а интересите на няколко населени места срещу икономическите интереси на кариерите. Той обясни, че работата по учредяването на санитарно-охранителна зона заради наличието в района на карстови източници, които могат да захранят Белащица с питейна вода,  е зациклила. Проучването бе възложено на ВиК-Пловдив, но до ден днешен в дерето се излива чиста питейна вода, а през лятото селото е на режим. 

На една позиция сме с Инициативния комитет, заяви кметът на Община Родопи Павел Михайлов. Преди 2 месеца написахме поредното писмо до директора на РИОСВ-Пловдив, до МЕ, МРРБ, МОСВ, в което изразяваме отрицателно становище относно удължаване на този договор, защото противоречи на плана за интегрирано развитие на общината. В този план, освен всичко друго, е заложено, че Община Родопи има интерес и развива туризма. В общината има 6 хотела, 2 мотела, къщи за гости, има 10 винарски изби. 

Разбира се, имаме намерение да продължим да развиваме екотуризма и екопътеките, но с дейността на кариерите се влошава качеството на атмосферния въздух, каза Михайлов. Той обясни, че в община Родопи живеят 35 хил. човека, изключително близо е до Пловдив. Само за една година населението на трите села - Белащица, Брестник и Марково, се е увеличило с 1302 човека. Това означава, че община Родопи е предпочитано място за живеене. Разрешенията за строеж за три години са 964, каза още Михайлов. И допълни, че вместо да  създават условия за по-добър живот на хората и за развитието на бизнеса, трябва да се борят да не се удължава срокът на кариерите.

"Ние искаме да се превърнем в община, която е най-добра за живеене, за правене на бизнес и за туризъм", категоричен е кметът на Община Родопи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?