Следвайте ни

Хижа "Здравец" като ламаринено гето, на Копривките никнат скъпи вили

viber icon

Ръждясали метални павилиони, изтърбушени станции от времето на соца. Така изглежда днес сърцето на парк "Родопи". Между спирката и пътя за Копривките имаш чувството, че си попаднал по-скоро в ламаринено гето, отколкото в модерен център за отдих и туризъм. Първото, което вижда пристигналият, са изгнили метални фургони, работещи през зимата като ски гардероби.

Над 100 са дървените бунгала по една от алеите в гората. Те са от 15 до 50  квадрата. Повечето са вдигнати върху горска територия, но има и нови вили, изградени върху частни имоти.

Повечето от малките бунгалца в района са върху горска територия, има и частни

„Живеем тук през лятото. Някои от бунгалата имат вода, други не. Ходим до Бяла черква да наливаме за пиене”, разказват пенсионерки. И обясняват, че вечер в района осветление няма, а 2 години продължила битката им да бъде поставена кофа за смет наблизо, тъй като по-възрастните не можели  да вървят по 1 км до контейнера.

Според живеещите в района интересът към  старите бунгала не стихва, цената им върви по 30 евро на кв.м. Цели семейства се изнасят в жегите и живеят с месеци тук. В района дори се е появил магазин, от който пазаруват храна.

Пълна противоположност пък е районът на Копривките. Вилите и хотелите се множат около ски пистата. Къща за гости пък затисна паметника на загиналите антифашисти в местността, където на 9 септември социалисти се събират на мястото, известно като Малката Бузлуджа, за да отдадат почит на загиналите. За застрояването в района на паметника на Копривките „Марица” писа преди време. Стигна се и до скандал, след като собственик на къща за гости заплаши, че ще премахне морените с имената на разстреляните антонивановци, тъй като попадат в имота му.  

Къщи в района на Копривките вдигнаха и известни пловдивчани с възможности, сред тях е месарски бос и бивш полицейски шеф. Преди 2 години Тодор Шиндаров обяви имението си за продан. То е едно от най-впечатляващите и се намира близо до ски пистата на Копривките, в съседство с почивната база на КЦМ.

Върху парцел от 5000 кв. м е разположена забележителна каменна къща, истинско имение. Зданието, обградено от добре поддържан райграс, е с площ от 800 кв. м. Имението е с огромен хол с трапезария, пет спални, със самостоятелни бани и тоалетни, сервизно помещение, тоалетна за гости, склад, перално помещение.

Имотът е замислен с огромна веранда, с външна кухня и трапезария. В сградния фонд влиза и къща за гости или персонал.

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?