Следвайте ни

Горският, който омайваше с глас

80 години от рождението на Веселин Джигов

viber icon

Един от големите и стилни гласове на Родопите е този на певеца Васелин Джигов, роден преди 80 г. на 16 ноември в смолянското село Кутела. Талант, на който днес много млади певци в Орфеевата планина искат да подражават и с удоволствие изпълняват песните му.

Веселин Джигов ни напусна през 2002 г., но остави трайна следа с творчеството си в родното фолклорно изкуство и многобройни записи за фонда на радиото и телевизията. 

Рожденото му име е Феим Джигов, но по-късно приема името Веселин и става популярен с него. Наследник е на голям певчески род. Още като ученик откъсвал лист от тетрадката, сгъвал го като акордеон и импровизирал, че свири. Като поотраснал, мечтата му се сбъдва - купили му истински акордеон. През 1960 г. заедно с местните таланти Марин Глухов, Златко Сираков и Манчо Глухов сформират оркестър. 18 години Кутелската група свири по сватби и събори, но не успява да направи записи в радиото. По същото време Веселин е част и от Мъжката певческа група от Кутела, която по онова време е хит в Смолянско.

Дългогодишният шофьор на ансамбъл „Родопа“ Васил Кидиков от Момчиловци си спомня как известният фолклорист Апостол Кисьов е открил талантливия певец през 1963 г.

"Веднъж карах ансамбъла на участие и докато пътувахме, Апостол Кисьов ми разказва, че цялата седмица е обикалял с мотора села и махали да издирва певци и гайдари. Бил е на репетициите на певческите групи от Гела, Стойките, Левочево, Момчиловци и Кутела.  Каза ми, че точно там е открил един невероятен и силен глас сред мъжката група. Името му било Веселин и веднага го предложил на музикалните редактори в радиото", спомня си Кидиков.

През 1969 г. на Роженския събор Джигов изпява песента „Излел е Делю хайдутин”, с която грабва сърцата на многобройната публика. Заедно със самодейците от читалище „Зора" от родното си село участва във фестивали и концерти. Записва песни в Радио София, в телевизията, прави записи на грамофонни плочи в „Балкантон”. Много от песните в репертоара на Веселин Джигов са авторски, които той самият създава, докато е горски работник. От 1991 до 2001 г. той е солист на Виевската фолкгрупа с ръководител Емил Узунски от съседното село Виево. Най-известните му изпълнения са на песните: „Руфинка болна легнала“, „Черешка род родила“, „Яжте и пийте“, „Оти ми плачеш, бубайко", „Плачи, горо, плачи", „Пиленце, пъстро славейче" и „Радо мари, Радо". Умира през 2002 г. от рак на белите дробове.

За активната си дейност в певческото изкуство през 1974 г. е награден с орден „Кирил и Методий” III степен. По повод 70-годишнината му през 2010 г. в родното му село Кутела са открити барелеф и чешма в негова памет. През 2011 г. народният певец Николай Славеев посвещава албум в памет на Веселин Джигов, който кръщава  „Плачи, горо". Негов ученик е и певецът Тинчо Севдалинов.

Тези дни известната певица Росица Пейчева написа в профила си: "За мен Джигата е неповторимият глас, Човек, голямо сърце, великодушният родопчанин, който ми беше като баща! Напътстваше ме, съветваше ме, споделяхме си всичко. Един път не се скарахме през творческите ни изяви. Винаги ще си спомням за него с уважение". 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?