71

Георги Цанков загуби дело срещу Община "Родопи"

Община „Родопи“ спечели дело по Закона за достъп до обществена информация/ЗДОИ/ срещу жалба на Георги Цанков. Съдебният процес се гледа в Административен съд Пловдив, след отказ на община „Родопи“ да предостави информация за размера на индивидуалните брутни месечни възнаграждения на служителите в общината. Това съобщиха от Община "Родопи".

Цанков е поискал да му бъде предоставена справка за месечните заплати на работещите по трудови и служебни правоотношения. Информацията трябва да е изготвена в табличен вид, да съответства на утвърденото щатно разписание и поименно щатно разписание.

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов отказва да предостави данните с мотива, че търсената информация не касае дейността на общината и изготвянето на справка не може да се квалифицира като „обществена информация“. Освен това съдържа лични данни.

С решение 1827 от 25.10.2023 година Административният съд в Пловдив отхвърли жалбата на Георги Цанков, като неоснователна. „След като търсената информация не е обществена, тя не попада в обхвата на ЗДОИ…Нещо повече, намерението за получаване на информация, определена като „лични данни“…..води до извод за инициирано от Цанков производство с цел събиране на сведения, свързани с интереси на заявителя, извън обхвата на ЗДОИ.

Георги Цанко е осъден да заплати разноските по делото за осъществената юрисконсултска защита.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Оцени новината

Оцени новината
2.5/5 от 2 оценки
2.5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Марин Колев

Марин Колев

29.10.2023 | 22:47

Егати некомпетентният председател на ОС! Загуби това дело, сега и Прокуратурата го рови /за кой ли път/, заради смърдящата му храна, която пробутва на учениците.

Отговори
2 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?