Следвайте ни

Формулата на успеха: Трябва възпитание за добро образование

Заслугата е на учителите и семействата, които изискват от децата ученолюбие, труд, дисциплина и отговорност

viber icon

Област Смолян е в челните класации на всички матури от 2012 г. досега. Преди 2 години образователните успехи на региона бяха отбелязани в изследване на Института за пазарна икономика "Регионални профили: показатели за развитие 2017", в което област Смолян е тотален първенец по състояние на образованието.

На фона на пръснатите малки селища, многото пътуващи ученици до средищните училища, тежката зима в планината, от Института дават Смолянско за пример за видимо подобряване на училищното образование в последните години. Анализът и на педагозите в региона отдава успехите на факта, че в Смолянска област има създадена образователна общност, в която Инспекторатът по образованието работи за успеха на децата с директорите, родителите и институциите на всички нива.

Смолянско е и с най-нисък дял на повтарящите учебната година

и най-малък брой ученици, отпаднали от основното и средното образование. През 2017 година регионът беляза най-добро представяне на зрелостните изпити, като измести и столицата от първото място.

Според експертите в Регионалния инспекторат по образованието успехите са планирани с тотална квалификация на учителите и изискване на резултати на всички етапи. Така успешните деца на външно оценяване в 4. клас са успешни и в 7. клас и логично дават високи резултати на матурите в 12. клас. Ръстът тръгва от 2012 г. Преди това, през 2010 г., регионът е на 20-о място в образователните класации.

Чепинци не е единственото село от областта, което става пример за страната в последните години.

През 2017 г. директорка на училището от смолянско село Търън стана носител на отличието "Свети Иван Рилски". Диана Димитрова бе удостоена от министъра на образованието за високи резултати в професионалната дейност и принос към образованието.

„Иска ми се цялата образователна система да има облика, който имат училищата в Смолян. Говорим за възпитателната функция, как по-успешно да възпитаме децата си, вие се справяте с тази функция. Това е

резултат на натрупване, на многогодишни усилия“,

каза след обиколка през ноември м.г. в Смолянска област министърът на образованието Красимир Вълчев. Според него успехите на учениците в Смолянско се базират на добри учители и семейства, които възпитават децата в ученолюбие, труд, дисциплина и отговорност.

„Факт е, че там, където имаме добро възпитание, имаме и добро образование. Ние трябва да съхраним добрия дух, традиции, които имаме в образованието. Това са успели да направят образователните институции в Смолянска област -да създадат това положително отношение към образованието, включително и чрез възпитанието на децата, да ги възпитат в трудолюбие, уважение към образованието, дисциплина. Които са едни от решаващите фактори за по-добри резултати“, каза Красимир Вълчев в училището в село Смилян. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?