Следвайте ни

Формулата на успеха: Трябва възпитание за добро образование

Заслугата е на учителите и семействата, които изискват от децата ученолюбие, труд, дисциплина и отговорност

viber icon

Област Смолян е в челните класации на всички матури от 2012 г. досега. Преди 2 години образователните успехи на региона бяха отбелязани в изследване на Института за пазарна икономика "Регионални профили: показатели за развитие 2017", в което област Смолян е тотален първенец по състояние на образованието.

На фона на пръснатите малки селища, многото пътуващи ученици до средищните училища, тежката зима в планината, от Института дават Смолянско за пример за видимо подобряване на училищното образование в последните години. Анализът и на педагозите в региона отдава успехите на факта, че в Смолянска област има създадена образователна общност, в която Инспекторатът по образованието работи за успеха на децата с директорите, родителите и институциите на всички нива.

Смолянско е и с най-нисък дял на повтарящите учебната година

и най-малък брой ученици, отпаднали от основното и средното образование. През 2017 година регионът беляза най-добро представяне на зрелостните изпити, като измести и столицата от първото място.

Според експертите в Регионалния инспекторат по образованието успехите са планирани с тотална квалификация на учителите и изискване на резултати на всички етапи. Така успешните деца на външно оценяване в 4. клас са успешни и в 7. клас и логично дават високи резултати на матурите в 12. клас. Ръстът тръгва от 2012 г. Преди това, през 2010 г., регионът е на 20-о място в образователните класации.

Чепинци не е единственото село от областта, което става пример за страната в последните години.

През 2017 г. директорка на училището от смолянско село Търън стана носител на отличието "Свети Иван Рилски". Диана Димитрова бе удостоена от министъра на образованието за високи резултати в професионалната дейност и принос към образованието.

„Иска ми се цялата образователна система да има облика, който имат училищата в Смолян. Говорим за възпитателната функция, как по-успешно да възпитаме децата си, вие се справяте с тази функция. Това е

резултат на натрупване, на многогодишни усилия“,

каза след обиколка през ноември м.г. в Смолянска област министърът на образованието Красимир Вълчев. Според него успехите на учениците в Смолянско се базират на добри учители и семейства, които възпитават децата в ученолюбие, труд, дисциплина и отговорност.

„Факт е, че там, където имаме добро възпитание, имаме и добро образование. Ние трябва да съхраним добрия дух, традиции, които имаме в образованието. Това са успели да направят образователните институции в Смолянска област -да създадат това положително отношение към образованието, включително и чрез възпитанието на децата, да ги възпитат в трудолюбие, уважение към образованието, дисциплина. Които са едни от решаващите фактори за по-добри резултати“, каза Красимир Вълчев в училището в село Смилян. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?