Следвайте ни

Фермер от Старосел отмъсти на свой опонент с нож в гърдите

viber icon

41-годишният собственик на земеделска земя в Старосел Иван Халачев започна собствено разследване срещу фермера Никола Тепеджийски и неговото семейство. Според него със  силови и самоуправни методи Тепеджийски завзема и стопанисва  без правно основание  чужди имоти в землището на селото. Заради това на Бъдни вечер Халачев бе намушкан с нож от 62-годишния Никола насред Старосел.  Иван Халачев, юрист по образование, твърди, че фамилията на Тепеджийски завзема и стопанисва земи без съгласието на собствениците, че земеделски масиви, които попадат  в сферата на икономическите интереси на  семейството се ограждат  без знанието  и против волята на собствениците с незаконни съоръжения тип електропастир, както и че стада крави на фермера Тепеджийски влизат в чужди имоти и градини и ги съсипват. Напрежението между двамата ескалира непрекъснато, докато на 24 декември Иван Халачев бе намушкан от Никола Тепеджийски с нож. 

Мъжът получил две пробождания в дясната част на гръдния кош

Бях в Старосел на гости на баба си, към 17 часа тръгнах за хляб, разказва Иван Халачев. На мостчето на река Пясъчник с джипа си ме пресрещна Никола Тепеджийски. Подхвърли някакви думи, за да ме обиди и предизвика, дори замахна, очаквайки да му отвърна. Аз се опитах да се предпазя, а той извади нож, държеше го в ръкава на дясната си ръка, и го насочи към сърцето ми. Аз обаче се бях обърнал странично и ударите попаднаха в дясната половина на гърдите ми, между ребрата. Потече кръв. Приятели повикаха линейка и полиция. Оперираха ме и се спасих от гибел, твърди Иван Халачев.

Стана спонтанно, разказа своята версия

пред  „Марица“ земеделският производител Никола Тепеджийски. Иван отново се закани, че ще ме съсипе, всеки път се заканва. Спорът ни е от три години, Иван Халачев има някакви претенции към мен, които са напълно неоснователни. На моста се спречкахме.  Това не е нож, а джобно ножче, нося го, защото ми трябва да режа балите със сено, когато храним животните, обясни той.

Враждата между юриста Халачев и земеделския производител Тепеджийски възникнала преди около три години. Тепеджийски стопанисва 400 декара земя -някогашна  сливова градина. Там пасяло стадото му с крави. В средата на имота обаче Халачев имал наследствена земя 12 декара. Решил да я обработва със своя приятел Радослав Учкунов ​- програмист от София. Искали да осъществят мечтата на софиянеца да отглежда лавандула. Двамата оградили имота ​- забили циментови колове и поставили няколко реда бодлива тел и изорали земята.  За кравите на Тепеджийски обаче това не се оказало сериозно препятствие, те продължили да влизат в имота на Халачев. Там няма лавандула, този имот не се обработва, а и нали е ограден, какво иска от мен Халачев, коментира фермерът. Но Иван често ми отправя заплахи, че ще ме съсипе, затова пише сигнали до всички институции, твърди  той. От началото на годината по негови сигнали идваха да ме проверяват и от ДФ „Земеделие“, и от БАБХ - Пловдив. Още нямам становища от тези проверки, каза той.

Халачев алармира БАБХ, Държавен фонд "Земеделие", Община Хисаря

Той настоява за проверки по какъв начин  фамилията на Никола Тепеджийски ползва земеделски земи край Старосел - общински, частни, църковни, в които да пасе кравите си, че загражда тези земи с електропастири, без да има право на това. Твърди, че стадото крави на Никола Тепеджийски  унищожава овощни градини и други трайни насаждения, които нямат статут на мери и пасища. Иван Халачев има съмнения, че преди 2015 година в кметството са заверявани пълномощни, с които възрастни местни хора са заблуждавани, че предоставят земята си под наем за определен срок, след което този срок бил удължаван неправомерно.

В Община Хисаря също има сигнал от Иван Халачев срещу Тепеджийски, потвърди кметът инж. Пенка Ганева. Те са за един обор, който Никола Тепеджийски купил от ликвидационния съвет преди години. Сградата според сигнала била незаконна. Издала съм предписание за събаряне на тази сграда и съм изпратила спора между двамата в съда, заяви инж. Ганева. Другият сигнал е за един камион на Тепеджийски, който според Халачев стои неизползваем в земеделска земя. Проверка на РИОСВ преди броени дни  установи, че камионът се използва за зареждане на акумулатори, които дават ток на електропастирите на фермера, заяви инж. Ганева.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?