Следвайте ни

Ентусиасти възраждат старите обичаи в Ситово

viber icon

Над 300 души се събраха на събора в родопското село Ситово на Голяма Богородица вчера. Празникът започна с литургия в горната черква, посветена на Дева Мария, след което на площада бе раздаден курбан за здраве. Устроена бе и Улица на занаятите, на която бяха изложени родопски вкусотии – клин, баница, тутманик и катми, които се продаваха с благотворителна цел.

На други сергии пък бяха извадени традиционни родопски носии и шевици. В събора взеха участие както местни творци, така и гости от селата Лилково и Храбрино. Тържеството се организира от група ентусиасти, поставили за цел да възродят живота в селото и старите традиции, да дадат пример на младите хора и да ги вдъхновят да се върнат към българските си корени, казва Виделина Скръчкова, председател на сдружение „За Ситово“.

Живописното село се оживява през лятото, когато къщите се пълнят с народ, но през зимата тук остават да живеят само 5-6 души, които са и постоянните му жители. Преди три месеца тук бе основано и ново читалище „Родопски напредък 2019“ от хора, които искат да променят нещата към по-добро и да запазят духа и обичаите на Ситово. Те полагат доброволен труд - правят почиствания и ремонти на стари сгради. „Вярваме, че както във Възраждането, и днес читалищните институции са люлка на знания и запазване на местната идентичност, но и на промени, защото без силни и здрави корени, нито една общност не може да развие в пълнота потенциала си“, казват възрожденски настроените родопчани.

Първото събитие, което организираха, бе „Пътят на билките“ и обичаят Еньова буля на Еньовден с участието на деца от селото. Сега и съборът на Голяма Богородица показа, че Ситово прелива от живот и ентусиазъм.

Хората от сдружението и читалището имат амбицията да изпълнят богат на събития календар, свързан не само с  традиционни празници, а и с множество дейности за деца и възрастни, работилници, курсове,  краеведски проучвания, които да стимулират интерес към забележителните природни и исторически дадености на село Ситово, не само у местните, а и у всички, които желаят да се докоснат до магията на Родопите. Читалището вече предлага и собствена доброволческа програма.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?