49

Експерти: Манган във водата ще има със или без ВЕЦ-Кадиево! Трябва пречиствателна станция 

ВЕЦ-Кадиево не е причина за замърсяването на водата в Брестовица с манган. Това е категоричното становище на няколко експерти и на управителя на централата, влязла в експлоатация през април 2015 г.. 

Всякакви хора се изказват по въпроса, лично аз съм отговарял на медицински сестри по тази тематика. Казват, че водата минава през вецове и се замърсява. Това няма как да се случи. Колкото се замърсява през вецове, така и през помпени станции. Да се твърди, че МВЕЦ-Кадиево е замърсител, е абсурд. Тази централа е изградена по всички правила и изисквания. Ако е имала минуси, то щяха да са преодолени на много по-ранен етап, твърди специалистът Камен Богданов. 

Химикът д-р инж. Вероника Караджова посочи, че е добре известно, че водите на Марица и нейните притоци са със съдържание на манган. Единственото решение е пречиствателна станция, която да пречиства водата от манган и желязо, твърди тя. По думите й от ръководството на централата са изискали справка за стойностите на манган във водата в период от 20 години назад, за да се направи сравнение за наличието преди и след изграждането на МВЕЦ-Кадиево. Отговорните институции не са успели да предоставят тази информация. 

Управителят инж. Васил Тасев заяви, че компютърната система на централата следи онлайн нивото на водното огледало в зависимост от това какво водно количество идва по река Въча. Централата е така проектирана, че да провежда количества, без да се покачва нивото. 

Инженер Васил Тасев

Той опонира на твърденията, че водното огледало се простира до помпените станции и посочи, че в кадастъра ясно са отразени докъде са границите му. 

Относно твърденията, че централата е причина за подприщването под жп моста в Кадиево, инж. Тасев посочи, че вчера е излязло становище, ще МВЕЦ-а няма вина за това. "Този път, който изградихме на добра воля, вече е собственост на Общината. Пътят има изградена отводнителна система. Местната власт трябва постоянно да почиства шахтите, защото това е най-ниската точка на селото.

Централата не може да е виновна, че идват боклуци по пътищата. Няма пропукване на стената, има становище че е в изправност. Ние сме заинтересовани да я поддържаме в изправност", посочи той. 

По думите му, хората от Кадиево се притесняват, че като вали дъжд се затлачват шахтите и не могат да минават с колите си." Кметицата трябва да чисти шахтите, но това не се прави", подчерта инж. Тасев. 


Очаквайте подробности! 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?