Следвайте ни

Екоинспекцията даде 6 месеца на кариерата в Първенец да преработи доклада за ОВОС

viber icon

РИОСВ-Пловдив даде срок 6 месеца на фирма "Толи" да преработи и допълни Доклада за Оценка въздействието върху околната среда и водите (ОВОС). Това стана след проведено обществено обсъждане през септември и изразено недоволство от жители на Първенец и съседните села срещу откриването на кариера за добив на чакъл и дребни пясъци върху 210 дка между Първенец и квартал Коматево.  

Колективът от независими експерти, разработили Доклада за ОВОС, предложиха  да се одобри инвестиционното предложение и дадоха положителна оценка. 

Докладът бе представен на обществено обсъждане на 23 септември в сградата на читалище „Съзнание 1914“ в с. Първенец, а залата се оказа тясна да побере всички дошли. 

Всичко това се случи на фона на сериозно заявено гражданско недоволство и няколко протеста, на които жители на селото и близкия квартал "Коматево" заявиха категорично, че са против откриването на кариерата.

Мотивите им са, че има риск за здравето им и влошаването на качеството на средата за живот - въздух, пътни артерии, както и негативно влиянието върху обработваемите земи в близост. Беше събрана и подписка от над 1500 душим живеещи в Родопската яка, които се обявиха против добива на инертни материали в близост до домовете им. Те внесоха искането с подписката в ОбС-Родопи и документът бе подкрепен от местния парламент. 

Преди дни в кметството на Първенец е получено писмо от РИОСВ-Пловдив. То уведомява, че е даден срок на инвеститора да преработи и допълни доклада за ОВОС.  Причината е постъпили възражения срещу така изготвения доклад. Екоинспекторите изискват да се актуализира информацията, чрез включване на анализи и оценки относно: предвиденото изграждане на сондажен кладенец, като се уточни местоположението и проектните параметри на съоръжението. Също така алтернатива за маршрута на транспортната техника за извозване на добития материал, въздействието върху чистотата на въздуха при отчитане наличието на цялата използвана добивна и транспортна техника. 

Това предизвика различни настроения сред жителите на Първенец. Едни приемаха като успех дадената отсрочка и изискана допълнителна преработка на ОВОС-а. Други пък, като Звезделина Кирякова от "Коматевци за Коматево", изрази възмущението си в социалната мрежа.

"Лошо! Много лошо! Вместо възползвайки се от пропуските и некоректния доклад, да му дадат отрицателна оценка, те му го връщат, за да си го поправи и после да мине без проблем, защото вече ще е изряден. Нямам думи . И после ... институциите не защитавали само бизнес интересите", написа Звезделина Кирякова.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?