1939

Две нови велоалеи свързват Пловдив с Родопската яка

ГЕОРГИ ЧУНЧУКОВ, ПЕНСИОНИРАН УЧИТЕЛ ПО МАТЕМАТИКА, ГЛАВЕН ИНИЦИАТОР

Инициативен комитет, амбициран да осъществи създаването на велоалея „Тракийски конник“, доразвива идеята, представена подробно във вестник "Марица" на 8 юни 2021 г. Трасето с дължина приблизително 42 км е предвидено да минава през центровете и землищата на 10 населени места от Родопската яка - Асеновград, Куклен, Брестник, Белащица, Марково, Първенец, Брестовица, Перущица, Устина и Кричим. Сред тях четири града са общински центрове, шест са селата от Община „Родопи“. Всички са разположени на границата на Тракийската низина и Родопите, съвсем близо на юг от Пловдив. Идеята сега е "Тракийски конник" да се свърже с областния град посредством още две допълнителни велоалеи​.

 

Прокарването на винарската велоалея „Тракийски конник“ ще даде възможност за развиване на няколко вида туризъм - пешеходен, вело-, винен (вино и гурме), религиозно-поклоннически, исторически. Трасето ще бъде използвано много по-пълноценно, ако Пловдив бъде свързан с него поне с две нови велоалеи.

От пътната карта се вижда, че тези две нови велоалеи - връзки с „Тракийски конник“, трябва да бъдат обособени по Коматевско и Кукленско шосе. Началата им трябва да са съответно на Коматевския възел и на югоизточния ъгъл на Флавия бизнес парк, а краищата им - в Първенец (с разклонение до Марково) и Белащица (с разклонение до Брестник).

Важно е да се отбележи, че части от тези велоалеи-връзки - от началата им, упоменати по-горе, до Околовръстното шосе,

са залегнали в програмата на Община Пловдив.

Ангажимент на Община „Родопи“ за осъществяване на проекта остават частите на велоалеите-връзки от околовръстното шосе съответно до Първенец/Марково и Белащица/Брестник. А цялостното строителство трябва бъде под егидата на Областна управа Пловдив.

Чрез гъстата мрежа от велоалеи в Пловдив всеки колоездач може да се добере до съществуващата, обособена по бул. “Н. Вапцаров“, велоалея. Двата нейни края са началата на двете велоалеи-връзки, осигуряващи достъпа до „Тракийски конник“, фактически безплатен за пешеходци и велосипедисти със собствени велосипеди.

Има и алтернативни начини, за да се стигне до „Тракийски конник“ - чрез близките една до друга автогари "Родопи" и "Юг", и Централната жп гара между тях. До всяко от 10-те населени места по трасето на велоалеята „Тракийски конник“ има редовни автобусни линии, а

в някои от автобусите са определени места за велосипеди.

Освен това от Пловдив до двата края на велоалеята - Асеновград и Кричим, има влакове, като в първия и последния вагон са обособени места за велосипеди.

Възможно е да превозим с лека кола велосипеда си до всяко от 10-те населени места, откъдето да се поеме в едната от двете възможни посоки - към Асеновград или Кричим.

Пробивът под Централна жп гара и градската железница, когато бъдат реализирани, ще са обекти, улесняващи достъпа до винарската велоалея „Тракийски конник“, което ще превърне Родопската яка в зона, предпочитана за отдих и развлечения на хора от всички възрасти.

Лозаро-винарството е традиционен поминък на населението в Родопската яка от времето на траките. Винарската велоалея „Тракийски  конник“ може да възроди славата на региона, като го превърне във

възможност за здравословно и пълноценно прекарване на свободното време.

Ако винарската велоалея „Тракийски конник“ в Родопската яка бъде реализирана успешно, тя може да прерасне в по-мащабен „Път на виното в Тракия“ в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол. Техните територии определят т. нар. Туристически райoн Тракия с център Пловдив с две основни продуктови специализации - културен и винен туризъм, според специалистите.

Какъв по-добър пример за подражание и за другите 8 туристически района в България!

 

Как го правят в Европа

 Незабравимо приключение е пътешествие по Елзаския винен път във Франция. По неговото протежение ще срещнете много винарни и изби, а през октомври навсякъде в чаровните селца на Елзас се провеждат винарски фестивали.

Известен велосипеден маршрут, изобилстващ с винарни, е и прочутият А Velo в едно от най-живописните кътчета на Франция - долината на Лоара.

Популярно велотрасе има и в Рейнланд-Пфалц, втория по големина германски лозаро-винарски регион, сгушен в долините Мозел и Рейн.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Гошо

Гошо

07.07.2022 | 06:46

Кога ще има канализация и пътища в Родопската яка? Стига глупости. Ако пътищата са направени както трябва хората спокойно могат да си карат велосипедите.

Отговори
2 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?