71

Драма с бедстващи туристи в хижа до Пловдив, пожарната ги спаси

Между селата Добралък и Яврово е имало аварирали 20 автомобила

 

24 души попаднаха в снежен капан при хижа "Академик". Те са останали няколко дни, докато бъде проправен път до тях, като преди няколко часа са напуснали благополучно. Това съобщи за "Марица" шефът на пловдивската пожарна комисар Георги Мангараков. 

Туристите се настанили в хижата преди да падне сняг. Били около 40 души. 16 от тях си тръгнали, а горе останали 24 почиващи - половината от Пловдив, а другите от Панагюрище.

"Вчера бях разпоредил никой да не тръгва да се спасява, поради факта, че пътят е непроходим и може някой да замръзне. Горе имат храна, вода, ток и са на топло. Затова казах просто да останат там. Пак вчера жител на Храбрино разчистваше снега с багер. Не успя да стигне докрая. Тази сутрин се чухме с хората, останали в хижата - бяха добре горе. Организирахме тяхното евакуиране. Към 10 часа тази сутрин два екипа на сектор "Специализирани оперативни дейности" (СОД) отидоха нагоре с резачки, отрязаха опасни дървета, които пречат на движението", обясни комисар Мангараков.

Двата екипа стигнали до хижа "Академик", след което се заели да транспортират хората с високопроходима техника долу до Храбрино. Някои са слезли и със собствените си возила. Там са ги чакали два буса на сектор СОД, с които са извозени до Пловдив."От тези, които бяха от Пловдив, имаше жена с усукано коляно. Бяхме осигурили линейка за нея, която я откара до болница", добави шефът на пловдивската пожарна. "Всички се евакуираха успешно, момчетата се справиха отлично", обобщи Мангараков. 

Той посочи, че вчера между селата Добралък и Яврово е имало аварирали 20 автомобила. Пожарната им е оказала съдействие, за да се придвижат до Асеновград, като някои от колите са бутани на ръка. Служители на пожарната са спомогнали и за спасяването на туристите, бедстващи на хижа "Върховръх".

Мангараков каза още, че само за 24 часа в пожарната са получени близо 200 сигнала. От тях 180 са за паднали дървета. Отработени са 172, от тях 20 от доброволните формирования "Мейдей" и "Пловдив 112". 

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 3 оценки
3.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Любопитно

Любопитно

27.11.2023 | 20:49

Кой ще плати тази спасителна акция. Ако всички си бяха тръгнали, съобразявайки се с прогнозата, пожарникарите щяха да помогнет на други хора! Няма безплатен обяд!

Отговори
2 0
tyutyu

tyutyu

27.11.2023 | 17:01

Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виагра), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук!!!---> http://gg.gg/blumag

Отговори
0 2
АЙЛАРИПИИИ

АЙЛАРИПИИИ

27.11.2023 | 16:24

ТИЯ ОТ еДЕЛВАС - А НЕ ГИ ЖАЛЕТЕ - ЯДАТ И ПИЯТ КАТ ЗА СВЕТОВНО ! ДА СТОЯТ ТАМ !

Отговори
6 2
Кафа

Кафа

27.11.2023 | 14:50

Аман от дебили. Стига сме спасявали ненормалници отишли да си правят кефа при такава прогноза!!! Ами като си отишъл стой до пролетта!иначе си плащат спасяването!!!!

Отговори
13 3
Тебе няма кой да те спаси.

Тебе няма кой да те спаси.

27.11.2023 | 16:17

От злобата.

Отговори
1 10
Пенсионерски разсъждения

Пенсионерски разсъждения

27.11.2023 | 16:57

с последните оцелели мозъчни клетчици в кафата. Kafa на турски е глава.

Отговори
1 4
ДА АМА НЕ

ДА АМА НЕ

27.11.2023 | 14:43

Има ядене има пиене има топло и таман да си станем по-близки тези хоп идваме да ви спасяваме.Айде мерси!

Отговори
10 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?