49

Докато областта се топи: Община "Родопи" е единствената, която расте

Феномените на национално ниво са крайстоличните джуджета Божурище и Елин Пелин, които имат силна местна икономика и добри условия за живот, привличащи много вече бивши софиянци   

 

Община "Родопи" се превърна във феномен, като се нареди сред петте по-малки общини в страната, увеличили населението си между двете преброявания. Тя е и единствената в област Пловдив, която расте, макар и само с 0,3% за 10 години, показват данните от статистиката. На другата крайност е община Лъки, която за същия период е загубила близо една четвърт от населението си (отрицателен прираст от 23,4%). 

На национално ниво най-много нови жители са привлекли двете най-развити общини в периферията на София - Божурище и Елин Пелин. От една страна, те имат силна местна икономика и логистика, а от друга, предоставят алтернатива с по-добри условия за живот и повече пространство за замогнали се вече бивши жители на столицата. Сходен пример е пловдивската община "Родопи", а значителен ръст се наблюдава и в Несебър, където е съсредоточена значителна част от туристическата индустрия на Бургаска област.

Данните от НСИ сочат, че населението на община "Родопи" при преброяването през 2011 г. е било 32 602 души, а десет години по-късно то вече е 32 689 души. Статистиците отчитат 0,3% прираст на населението за 10 години за община "Родопи". 

Според кмета на община "Родопи" Павел Михайлов положителният прираст се дължи първо на стратегическото разположение на общината, както и на условията, които администрацията създава с направените инвестиции.

"Увеличението е в последните три години. Даже за 2020 г., според статистиката на НСИ, община "Родопи" е на първо място по механичен прираст на населението в цяла България в абсолютно число", обясни Михайлов.

И уточни, че населените места, които са пораснали най-много, са Марково, Белащица, Първенец, Брестник и Цалапица. Само за 2 години например Марково е нараснало с над 1200 души. 

"Хората предпочитат да живеят на село, на спокойно и в къща. Някои строят мечтания от тях дом именно  при нас, защото не искат да живеят в панелните блокове. Това е истината. И тъй като в последно време се вижда, че има големи инвестиции в общината - само тази година  правим 50 нови улици и над 10 млн. лева се влагат в  улична инфраструктура, хората започнаха да купуват стари къщи, да ги ремонтират или искат да строят нови. Те виждат, че общината се развива,  става една от най-добрите за живот в България. Разбира се, близостта до Пловдив също оказва влияние", смята Михайлов. Според него профилът на хората, които избират да се преместят от големия град в малката община, е средната класа, хората, които имат малко по-големи финансови възможности да си купят имот на село, тъй като се вижда, че цените на имотите в селата от Родопската яка бележат ръст. 

Те избират да си построят мечтания дом в община "Родопи" и заради съществуващата бърза транспортна връзка с големия град. И не на последно място община "Родопи" е предпочитана, тъй като и природата е по-благодатна, смята кметът. "Имаме планина, зеленина, има реки, има по-чист въздух, защото в Пловдив е смог и това се вижда. А никой не иска да живее в такива условия. Освен това лятото е по-хладно при нас", обяснява Павел Михайлов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
1001

1001

14.10.2022 | 11:07

Точно защото се увеличават трябва да се изгради инфраструктура като канализация например не асфалт без тръба. Точно тези села които споменават са без канализация или частична за новопостроените къщи. За местните още нищо и така до Септември и после други.

Отговори
4 0
УМЕН

УМЕН

13.10.2022 | 22:25

Хората идват при вас но вие какво направихте за тях абсолютно нищо нито улиците са хубави нямат канализация училища нормален център малки магазини като влезеш в тях те гледат на криво местните са много злобни хора кое му е хубавото вие все едно ги обирате те си дават парите вие им се усмихвате но не подобрявате условията за живеене и прехвърляте вината на голямата община........

Отговори
4 0
де го чукаш де се пука

де го чукаш де се пука

13.10.2022 | 17:00

Абе кмете да не идват заради теб бе майна!

Отговори
6 1
лъжа и манипулации  кмете не са добра идея да запазиш целостта на Родо

лъжа и манипулации кмете не са добра идея да запазиш целостта на Родо

13.10.2022 | 15:45

Този кмет се прави на луд и не каза най- важното,което е формирало това увеличение. Поради ограничаване на движението на хора при избухване на пандемията всички които и преди си живееха в селата около пловдив, но не намираха за нужно да си променят пловдивската отседналост бързо-бързо се регистрираха в Родопи. За няколко дни над 1000 човека.

Отговори
12 4
Мараба," кмете драйвър" на Белащица,

Мараба," кмете драйвър" на Белащица,

13.10.2022 | 16:55

Или синекур от 80 процентовите българи!

Отговори
1 0
майна

майна

13.10.2022 | 15:26

Расте защото селата са в близост до втория по големина град.Същото е и с варненските , бургаските и софийските села.Всичко друго е леш.

Отговори
14 2
айде бе

айде бе

13.10.2022 | 21:07

Старогорските села не са ли порастнали далеч повече от пловдивските? 17 села от община Стара Загора имат ръст на населението, а някои от тях чак са се удвоили. 10-на села от най-близките до Стара Загора части на общините Раднево, Чирпан, Мъглиж и Опан също се увеличават.

Отговори
6 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?