Следвайте ни

Договорено с бизнеса: Съживяват община „Родопи” с индустриални зони

viber icon

Индустриални зони чрез публично-частно партньорство между общината и бизнеса ще бъдат изградени в бъдеще в община "Родопи". Това стана ясно вчера след проведена работна среща на ръководството на администрацията и бизнеса в общината.  

Обособяването на индустриални зони ще бъде включено в Общия устройствен план на общината, а за изработването му вече тече процедура. Документът залага основните параметри за развитие на „Родопи” в следващите години.

На разговора в Общината присъстваха кметът Павел Михайлов, неговите заместници Владимир Маринов и Неази Таир, председателят на ОбС „Родопи” Георги Цанков и представители на местния бизнес. Перспективите за икономическото развитие на общината представи Явор Гечев, който е част от работния екип за изготвяне на плана за интегрирано развитие на „Родопи”.

„Община „Родопи” paзпoлaгa c вcички пpeдпocтaвки дa зaщити пoзициитe cи кaтo peгиoн c виcoкa cтeпeн нa paзвитиe. На нейна територия  имa някoлкo пepcпeктивни зoни, къдeтo би мoгло дa ce oфopми индycтpиaлнa зoнa: Зона Крумово с Летище Пловдив, индустриален парк „Родопи”, разположен на територия от над 5 хиляди декара, село Златитрап, в което се намира единственият трансмодален терминал в страната, и зона Цалапица с основна връзка към АМ „Тракия”, обясни в презентацията си той.

Според идеята ще бъде създадено публично предприятие, в което община „Родопи” ще притежава  50+1% дялово участие. Смесената компания ще разработва индустриалната зона, като  поетапно изгражда отделни терени с пълна инфраструктура, ток, газ, вода, канал и оптични кабели.

„Необходимо е да започнем от населените места. Ще търсим помощта на новосъздадения  „Български ВиК холдинг“ за изграждане на цялостна ВиК мрежа от селата Брестник, Белащица, Браниполе и Първенец и включването <210> в Южния обходен колектор на Пловдив. Водопроводът ще бъде паралелно подменен изцяло в обхвата от "Пещерско шосе" до "Кукленско шосе", коментира кметът на общината Павел Михайлов. „Целта ни е да превърнем „Родопи” в един от paзвититe и гoтoви зa инвecтиpaнe бизнec peгиoни”, каза той.

Първата стъпка е подписване на меморандум за сътрудничество между общината и представители на бизнеса, които инвестират на територията на „Родопи”. Ще бъде сформиран и консултативен съвет, на който ще се обсъждат отделните параметри за осъществяване на проекта. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?