Следвайте ни

Димитър напусна "Томас Кук" и поведе Лилково

viber icon

След близо 7 години, прекарани в Англия, през които следва и работи за един от най-известните  туристически брандове в света "Томас Кук", Димитър Балев решава да се прибере у дома. Името му нашумя последните месеци покрай битката на жителите на красивите родопски села Лилково и Ситово да получат нормален път до населените места, след като я водят от 50 години. Местните, начело с Димитър, регистрираха сдружение "Заедно за Лилково" и изпратиха писмо до премиера с молба за съдействие.Те бяха готови да излязат и на протест, ако институциите бяха останали глухи за исканията им. Няколко дни по-късно дойде и добрата новина, че трасето ще бъде ремонтирано основно, а през Лилково вече се проектира и път, който да стига до Михалково. 

"Винаги съм бил положително настроен към всичко и винаги съм вярвал, че с достатъчно упоритост и желание нещата могат да се случат. Понякога става по-лесно, понякога по-трудно, но винаги казвам на хората и от Ситово, и от Лилково: За да извоюваме правото си на нормален път, за да ни обърне някой внимание, трябва да бъдем обединени", споделя Димитър. Вярва, че ако има нормален път до селата, ще спре и обезлюдяването им.

Обяснява, че докато  бил в Англия, дълго обмислял дали да се върне в родината, но решението взел изведнъж, за една вечер. Събрал си багажа, купил еднопосочен самолетен билет, обадил се на английския си работодател, че напуска, и се прибра в България. А причините за завръщането били комплексни.

"Може да прозвучи банално, но ние сме южен народ, за нас облачното време в Лондон действа доста депресиращо. Времето бе една от причините. Другото е, че искам да бъда близо до родителите си, а и имам доста ангажименти тук, които натежаха да се върна. Винаги съм бил на принципа, че да си у дома е по-добре", обяснява Димитър. Днес той продължава да работи в туристическия бранш с агенцията си "Арена холидейз", а доскоро е бил и мажоритарен собственик на "Ривиера холидейз".

Смята, че в България има работа и бъдеще, просто всеки трябва да го приема малко по-ангажиращо, да даде нещо от себе си. Защото ако не дадеш, няма и как да получиш. "Ако всички ние се борим за правата си и страната си, рано или късно нещата ще вървят към все по-добро", обяснява младият мъж. И допълва, че всеки път го казва на приятелите в чужбина, убеждавайки ги да се приберат у нас. 

За Острова Димитър заминава през 2009 години, за да учи. Тогава е на 28 години. След като изкарва две години в ПУ специалност "Педагогика и психология", той прекъсва и решава, че ще работи в сферата на туризма. Влюбва се в професията екскурзовод още като дете и завършва професионалната гимназия по туризъм в Пловдив. 

"В 7-8-и клас отидохме на екскурзия в Будапеща и толкова ми хареса да пътувам, че реших да се занимавам с това. И така от 7-и клас до момента почти не съм прекъсвал", казва той. У нас е бил екскурзовод и опитът му го отвежда първо в офис обслужване на клиенти на "Томас Кук" в Англия, а след като кандидатства, печели по-висока позиция асистент-мениджър на търговския директор на компанията. След година и половина обаче решава да се прибере в България.

Не съжалява за завръщането, признава, че понякога изпитва лека носталгия по Англия, но тъй като работата му е в сферата на туризма, по няколко пъти в годината му се налага да пътува до Острова. "Така се разтъжвам, но голямата ми носталгия е България", обяснява Димитър.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

хммм

хммм

06.02.2021 | 20:06

Какво значи "напусна", те фалираха...

Отговори
4 2
Нели

Нели

06.02.2021 | 20:59

Ако е отишъл в Англия 2009 и е стоял 7 години, означава че се е прибрал в БГ 2016. Данданията с Томас Кук се вдигна мисля 2019.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай