71

Дай, боже, дъжд! Селата от Родопската яка пред риск от воден режим

Селата от Родопската яка са изправени пред риск от преминаването на воден режим, ако до дни не паднат валежи, които да захранят сондажните кладенци. "Рискова е ситуацията. Заради засушаването водните нива са паднали, но все още удържаме положението. А и прогнозите са за валежи тези дни, така че се надяваме да не се стигне до режим", коментира пред "Марица" инж. Антон Гълъбов от ВиК-Пловдив.

Проблем  имаше с водоподаването в Първенец. Жителите на селото, в което живеят близо 4000 души, се оплакваха от намалено налягане в чешмите, както и спиране на водата на моменти, разказаха жители. Причините за това се оказаха две - засушаването, което довело до спад в нивото на водата в сондажните кладенци и авария в трафопост, захранващ помпите, обясни инж. Гълъбов. 

Днес проблемът в селото бе решен. "Мерките, които предприех съвместно с ВиК Пловдив във вчерашния ден, вече работят и кладенците се пълнят с вода. Ще следя ситуацията и ще информирам жителите на Първенец своевременно", каза кметът на Община "Родопи" Павел Михайлов.

Междувременно днес е била проведена среща с областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев с ВиК-Пловдив, кметът на община "Родопи" Павел Михайлов, колежката му от Първенец Ренета Плевнелиева, съветници. На нея станало ясно, че там, където в близост до сондажите има реки, могат да се изградят прагове, за да се осигури допълнително водно количество.  

От ВиК-Пловдив поели ангажимент да работят в тази посока.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?