Дават старт на големи проекти в община "Родопи"

Кметът на община „Родопи”  участва в работна среща със  заместник-министъра на земеделието и горите  Явор Гечев и изпълнителния директор на Фонд „Земеделие“ Борис Михайлов. Павел Михайлов представи всички проекти, които са подадени за одобрение в ДФ „Земеделие”. 

Беше обсъдено забавяне при съгласуването на процедури от страна на Фонда, във връзка с изпълнението на вече подписан административен договор по ПРСР за улици, находящи се на територията на община „Родопи“, за които се чакаше одобрение от Фонда, за да може да започне тяхното изпълнение.

От страна на общината има избран изпълнител за строителен надзор и за СМР. Освен това проектът трябва да се отчете до края на месец май 2022 година,  затова кметът Павел Михайлов настоя спешно да се съгласува договорът за строителен надзор, за да може да се започне строителството и в края на лятото хората да се радват на нови улици.

Михайлов настоя пред новото ръководство и за по-бързо разглеждане  на проектни предложения подадени от община „Родопи“ , в процес на оценка, за които е необходимо да бъдат подписани договори с Фонда и съгласуване на необходимите процедури, за да може да започне тяхното изпълнение.  Едно от тях е подадено през 2019 г., по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаб инфраструктура“, от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от ПРСР за периода 2014-2020 г., МИГ „Перущица – Родопи“.

Проектното предложение е за изграждане на зони за обществено ползване и отдих на открито в селата Цалапица, Устина, Брестовица и Браниполе. Проектът предвижда строителство на нови детски площадки  и е от изключително значение за хората, живеещи в тези населени места. 

10 месеца Фонд „Земеделие“ не съгласува и процедура за обявяване на избор на изпълнител за СМР, във връзка с подписан Административен договор за изграждане на детски площадки на територията на селата Ягодово, Крумово и Брестник. След многократани сигнали едва в края на миналия месец, след поредното писмо до новия заместник-изпълнителен директор  процедурата е съгласувана още същия ден. 

По предложение на Павел Михайлов ще бъде променен и в начинът, по който се извършва предварителния контрол на обществените поръчки.  Идеята е да се съкрати процеса на съгласуване на проектите и да  не се налага общините да чакат по една година, за да започнат иззпълнението.

Новото ръководство на Фонд „Земеделие“ пое ангажимент всички процедури, свързани с изпълнението на  проекти на общината да бъдат предвижени по най-бързия начин, за да не се загубят средства от ЕС.

Кметът обясни, че общината е търсила непрекъснато възможност за среща с бившето ръководство на Фонда, в лицето на г-н Васил Грудев, но до момента такава не се е състояла. Той подчерта, че непрекъснатият диалог и комуникация са крайно необходими между бенефициенти и представители на Фонда, за да се гарантира ефективност при работата и видими за обществото резултати.

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Цанков

Цанков

06.07.2021 | 07:26

Този кмет напълни общината с калинки верни на Таир и Маринов и това е резултата КОМПРОМЕТИРАТ ГО КАКТО СИ ИСКАТ

Отговори
3 1
Жоро

Жоро

06.07.2021 | 07:15

Кмета показва снимка като доказателство, че е бил във ДФЗ ОТ КОГО СИ ЗАВИСИМ ТА ПАКАЗВАШ ДОКАЗАТЕЛСТО ДА СТЕ ВИДЯЛИ ДРУГ КМЕТ ДА СЕ СНИМА!?!?!? НЕКАДЪРНИК!!!

Отговори
2 1
Гачев

Гачев

05.07.2021 | 22:05

МАЗПИКА ТАИР УНИЩОЖИ СПАСОВ С ТАЗИ ПОРЪЧКА ТОЗЕ НАИВНИК МИХАЙЛОВ Е СЛЕДВАЩАТА ЖЕРТВА МИХАЙЛОВ Е НЕКАДЪРНИК

Отговори
2 1
Васка

Васка

05.07.2021 | 21:55

ТОЗИ Е ОТИШЪЛ ДА ТЪРСИ СМЕТКА ЗАЩО МУ СПИРАТ КОРУПЦИЯТА ТАЗИ ПОРЪЧКА Е ОЩЕ ОТ СПАСОВ И ПРИ ТОЗИ КМЕТ ОТЛЕЖАВА 2 ГОДИНИ ЗА КАКВИ ДРУГИ ПРОЕКТИ ГОВОРИШ КАТО ЕДИН НЕ МОЖЕШ ДА ИЗПЪЛНИШ ПЪЛЕН ВЪЗДУХАР!!!!

Отговори
3 1
сигурен

сигурен

05.07.2021 | 19:45

Този кмет няма да издаяне мандата преди да го преберат службите.

Отговори
3 2
Защо се излагаш да ги говориш

Защо се излагаш да ги говориш

05.07.2021 | 16:49

Не му съгласували една година процедурите за общесвените поръчки - се оплаква кмета?! Ами защото не са били изрядни!

Отговори
2 2
Цецо

Цецо

05.07.2021 | 16:28

Михайлоффф …. много ти вонят поръчките!!! Не бързай толкова за белезниците!

Отговори
4 2
Георгиев

Георгиев

05.07.2021 | 15:38

Кмете Михайлов, с твоят съселянин от Първенец -Явор Гечев - в момента зам. министър на земеделшето да не идете скоро в ареста!

Отговори
4 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?