Следвайте ни

Дани Каназирева: Ще искаме задължителна ОВОС за кариерата на "Холсим"

viber icon

Във връзка с обявената нова подписка на жителите от 5 села от община Родопи срещу продължаването на концесията на “Холсим” областният управител Дани Каназирева излезе със становище по темата. Тя обясни, че фирмата има нормативно установено право да иска удължаване, а друг е въпросът дали ще се допусне.

"Все пак живеем в правова държава. Вярвам, че всички институции ще реагират така, че това да не се случи, тъй като има много предпоставки и обществения интерес ще бъде максимално защитен. Удължаването още дори не е стартирало. Ще се изискват тепърва документи, за да може да се прецени дали ще бъде извършвана ОВОС", се казва в съобщението на областния управител. 

От областна управа освен, че ще искат задължително процедура по ОВОС, но и категорично ще изразят и депозират отрицателно становище за удължаване. Освен това до 2 месеца се очаква да има изготвени проекти за санитарно охранителни зони около водоизточниците в Белащица.

"Според главен експерт инж. Митко Стойчев от моя екип, кариерните площи ще попаднат в поясите 2 и 3, което прави самата кариерна дейност недопустима. А относно по-ранното заявено от Холсим искане за разширяване на площта на  концесията, хората изобщо не трябва да имат притеснения, тъй като към настоящия момент срокът за представяне на доклад по ОВОС, поискан от концесионера вече е изтекъл на 27.02.2021г. и следва процедурата да бъде прекратена", обяснява Каназирева.

И допълва, че относно съдебното дело и дали Министерство на енергетиката  е заплатило такса, вчера  сутринта Каназирева е разговаряла с министър Теменужка Петкова, която заявила, че  такъв проблем  няма.

"Делото вече не е относимо към проблема, защото към настоящия момент концесионния договор на Холсим  е изтекъл и изходът на делото няма значение.

Още веднъж заявявам пълната си подкрепа, както и на екипа от Областна управа към  жителите на засегнатите населени места, както съм го правила в последната година и половина“, заяви областният управител Дани Каназирева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Чакаме, иначе вън

Чакаме, иначе вън

03.03.2021 | 06:45

Тая, ама лъже. Здравке, нема кой да гласува за тебе, язък за герб. Стягай мангизи и ни носи, на нас циган, ти така печелиш. Батко ти плащаше.

Отговори
1 0
телешка глава

телешка глава

02.03.2021 | 21:34

Не Йорданка колега, а Здравка.А за Куртово Конаре за Здравчето първите три букви.

Отговори
5 0
Овча глава

Овча глава

02.03.2021 | 18:43

Йорданке ами куртово конаре ? Твойте попечители що не ги питаш

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?