Следвайте ни

Дани Каназирева "гаси пожар" в Първенец

viber icon

Общественото обсъждане  на инвестиционен проект за изграждане на кариера край Първенец  ще се проведе на 23 септември, както е предвидено, въпреки протестите на жителите  на селото.  Това стана ясно вчера  след срещата на областния управител Дани Каназирева и инициативния комитет на граждани, които настояваха обсъждането да се отложи заради риска от разпространението на „Covid – 19” .

"Залата на  читалището е много малка, а ние сме над 500 човека. В условията на извънредната обстановка подобно събиране е опасно", обясни за "Марица" преди срещата Донка Тосева. 

Разговорът в областта  продължи  близо час и половина и в него участваха  специалисти от областната администрация, директорът на РИОСВ – Пловдив Десислава Георгиева и кметът на община „Родопи” Павел Михайлов. Кметът на "Родопи" съобщи, че  Общинският съвет вече два пъти гласува срещу строителство на кариерата.

Протестиращите напуснаха областната управа, без да се заканват с бунтове. "Съгласихме се да се проведе общественото обсъждане, но изключително много държим да се спазват  всички правила, а също така да присъстват инвеститорът,  всички заинтересовани граждани и институции", заяви Димитър Воденичаров от инициативния комитет. 

"Областната администрация  няма правомощия да отлага общественото обсъждане, защото  процедурата  е  регламентирана със Закона за  околната среда и Наредбата за  условията  и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/”, коментира Дани Каназирева.

Обсъждането се организира  по искане на фирмата, заявила намерение в МОСВ за концесия  с цел изграждане на кариера за добив на пясък и чакъл.

„С гражданите от Първенец се срещаме вече няколко пъти и те знаят много добре, че имат подкрепата на институциите. Поела съм ангажимент да присъствам на общественото обсъждане. Инициативният комитет разполага с много механизми за  контрол на процедурата и  за защита на техните интереси”, подчерта Каназирева.

Областният управител  посочи, че  решението дали да има кариера ще се вземе въз основа на  обществено обсъждане за ОВОС, а не на базата обикновен доклад, както се прави при други случаи.  Тази процедура продължава повече от една година и дава възможност да бъдат изслушани всички мнения, както и да се вземат предвид всички обстоятелства, които могат да повлияят на околната среда и спокойствието на гражданите.

„Процедурата е тежка и продължителна. След изготвяне на ОВОС  се свиква областен съвет, който разглежда всички документи и спазен ли е законът и разписаната нормативно процедура. Необходимо е също така решение на Министерски съвет. А допълнително е нужно и Общинският съвет – Родопи да вземе решение за изменение на ПУП с цел промяна на предназначението на земеделската земя за добив на строителни материали. Решението което вземе Общинският съвет също подлежи на обжалване.”, обясни областният управител.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?