Следвайте ни

Читалището в Браниполе отпразнува 100-годишен юбилей СНИМКИ

viber icon

Песни, танци, цветя и  подаръци съпътстваха юбилейния концерт на Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров” в село Браниполе, което на 19 юни навърши 100 години.

Специални гости на празника бяха кметът на общината Павел Михайлов, заместник-областният управител Иванка Петкова, кметове на населени места, читалищни дейци.

Самодейци от съседни общини, много браниполци и гости на селото изпълниха двора на читалището, за да уважат юбилейния му концерт.

„Преди 100 години нашите предци, водени от желанието да  съхранят народните традиции и да се сплотят хората от селото, в стремежа към развитие и прогрес, създават местното читалище. През всички тези години читалището поддържа огъня на знанието, обогатява духовния и културен живот, съхранява и развива българските традиции и обичаи. Именно читалищата са онова средище, което обединява без значение на партийна принадлежност, възраст , пол и етнос. Защото от българското читалище излиза искрата, запалила стремежа към просвещение и независима и свободна Българи”, каза в поздрава си кметът Павел Михайлов.

От името на общината ТОЙ поднесе подарък  - мултифункционално устройство за нуждите на читалищната дейност, цветя и поздравителен адрес.

Пред гостите председателят на читалището Кера Тошева разказа историята на културното средище.

„Преди 100 години това, което са направили нашите предци се е превърнало в спомен-светлинка. Днес, когато хората се отчуждават един от друг и от родовите си корени, нуждата от духовна култура става все по осезаема, а запазването на традициите и обичаите-все по-належаща.  Само с тази светлина, пренасяйки я от миналото към настоящето, можем да съхраним културата си, просветата и националната си идентичност.”

Поздравителен адрес по повод юбилея изпрати Общински съвет „Родопи” към всички жители и гости на Браниполе и  пожелаха много нови сили и вдъхновение на читалищните дейци.

В юбилейния концерт участваха малки, по-големи и най-големи самодейци на читалището в Браниполе, гости от съседните села и състави от Пловдив. Гостите имаха възможност да опитат и местния специалитет – баница,  приготвена на тиган.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?