44

Цалапица се стяга за празник на бабека и виното

40 производители ще мерят сили в конкурса за най-вкусния колбас по стара местна рецепта на Благовец

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

 

За трети път село Цалапица, община "Родопи", ще сложи на софрата най-добрите си мезета и пивко вино, за да нагости всички любители на месни вкуснотии, направени от най-добрите цалапишки производители. 

 „Празник на Цалапишкия бабек и вино 2023“ ще събере стотици жители и гости на площада в последната събота на месец март, след като през 2021 г. беше поставено началото му с дълга фолклорна фиеста. Счита се, че най-известното цалапишко мезе, което е приготвено по стара местна рецепта в началото на зимата, вече е „узряло“, достатъчно изсъхнало и готово за консумация. 40 производители на бабек са заявили участие в конкурса и още толкова винопроизводители ще премерят сили за големите награди, съобщи кметът Ивайло Данаилов, който е рекламно лице на фестивала. До сцената ще бъдат обособени панаирни щандове на местните производители. 

Организатори на това вкусно и пивко събитие са кметството и читалище „Светлина 1900“ под патронажа на кмета на община „Родопи” Павел Михайлов, който ще влезе в журито, за да определи най-добрия майстор на цалапишкия бабек за тази година.

Сцената ще се изпълни с участници от цялата страна

 

Специално жури ще оценява фолклорните изпълнения в конкурса за песни, танци и ритуали. 

Празникът на цалапишкия бабек и вино има за цел опазване на старите български традиции чрез представяне на типичния за района вкус на цалапишки деликатес, запазен от десетилетия във всяка къща до днес на фона на народна музика, песни, хора и танци, казват в един глас младият кмет Ивайло Данаилов и Георги Телкийски - секретар на читалището. И двамата са част от танцовия състав „Каламица“, с който Цалапица се гордее и е сред водещите в областта.

Пред паметника в парка  ще се представят над 40 певчески, танцови състави и индивидуални изпълнители от Плевен, Свищов, София, Пазарджик и цяла Пловдивска област.

Специален концерт подготвят и домакините от детските и младежките състави „Каламица“, с който ще поздравят всички участници и гости. Ще се представи и гайдарската школа към читалището.

Началото на цалапишката фиеста ще бъде дадено в 10 часа на 25 март -Благовещение.

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 4 оценки
3.3/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?