Следвайте ни

Брестовица затваря буркани с кална вода за шефа на ВиК

viber icon

Идеята е пробите да послужат като доказателство на предстоящото общоселско събрание, на което ще бъдат поканени шефът на ВиК Спартак Николов и представители на институциите, отговарящи за качеството на водата

Сдружение "Живот за Брестовица" призова всички жители на селото да наливат в буркан от "питейната вода", щом забележат, че тя има друг цвят. 

Мая Стоева показа в социалната мрежа как вече е направила това и има видими резултати. Водата, налята в буркана от домашната чешма, е мътна и оцветена. Мая е сложила и етикет, на който е отбелязала адреса си, датата и часа на "взетата проба".

"Надяваме се, че всички ще поемат ангажимента си, за да постигнем общо целите си!", написаха от сдружението, което бе създадено като партньор на местната власт с цел повишаване на гражданската активност в разрешаването на проблемите на селото. А един от най-сериозните се оказа лошото качество на водата в чешмите.

През февруари проби доказаха наличие на манган в питейната вода

и ползването й за пиене не бе разрешено. Тогава селото остана на водоноски. По-късно нивото на тежкия метал бе понижено, но жителите на Брестовица и днес обясняват, че водата от чешмите им не става нито за миене, нито за пиене, тъй като е мътна. Понякога дори тече с цвят на кока-кола и поврежда електроуредите. 

За мангана в чешмите на Брестовица от ВиК заподозряха водното огледало на минивеца в Кадиево. То представлява част от малка ВЕЦ и е променило потока на подводните води, обясниха през февруари от ВиК.  

Минивецът край с. Кадиево, построен през 2015 година, не отговаря на екологичната оценка и  одобрените проекти решения. Това пък констатира проверка на междуведомствена комисия през август. Тя бе назначена да провери дали има връзка между съоръжението и повишеното количество на манган във водата на село Брестовица.

По проект завиряването на водното огледало трябва да е на около 150 м след моста на селото, а то продължава километър нагоре, до помпената станция и стига до с. Йоаким Груево, установиха експертите от областната администрация, РИОСВ, Басейнова дирекция, ВиК, пожарната и Община "Родопи". 

В голяма част от площта на водното огледало имало видимо заблатяване, изсъхнали дървета и растителност вътре в огледалото и по бреговете, както и явни гнилостни процеси. Участък от 500 м, непосредствено до помпената станция, широк 100 м, е безотточен и в него също има изгнили дървета, паднали в реката.

„Това е грубо нарушаване на всички екологични норми

и ако не се вземат спешни мерки, то има риск  и за сондажа, който водоснабдява  с. Кадиево“, коментира областният управител Дани Каназирева. ВиК трябва да изготви техническата експертиза и да установи причината за внезапното покачване на стойностите на мангана във водата.

Дани Каназирева обяви, че ако експертизите докажат видимите нарушения, тя ще сезира прокуратурата. 

Пред "Марица" преди време собственикът на минивеца Васил Тасев отхвърли твърденията на ВиК-Пловдив, че водното огледало на минивеца е причина за мангана в чешмите на Брестовица.

"Нямам обяснение и съм в неведение от тези твърдения на ВиК", заяви Тасев. "Ще ви дам конкретен пример - реката тече по повърхността, а ВиК дърпа вода от 23 метра дълбочина. Тогава как този манган е стигнал там! И още нещо - само кладенецът, който захранва Брестовица, има манган, а останалите, които водоснабдяват Кадиево и са по-близо до водното огледало, нямат манган", каза Тасев. Той уточни също така, че когато е правен проектът, той е бил одобрен именно от ВиК. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Като

Като

06.10.2020 | 09:49

Се знае колко отговорно е постъпвал до сега ВИК шефа толкова ще е и сега. а може да ви каже да се радвате и на тези буркани защото може и по мътна да стане водата.

Отговори
4 1
Ахам

Ахам

06.10.2020 | 09:37

На Шефа му е през оная работа в момента...Той СТРОИ човека..

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?