Следвайте ни

Брестовица на протест, искат чиста вода за пиене

viber icon

Стотици жители на Брестовица се събраха днес на протестен митинг на площада на селото. Те отново настояха пред отговорните институции да бъде решен най-после проблемът с наличието на голямо количество манган в питейната вода.

При протестиращите бяха областният управител на Пловдив Дани Каназирева, кметът на община "Родопи" Павел Михайлов, представители на ВиК.

Проблемите с мангана в питейната вода на Брестовица започнаха през февруари миналата година, когато бе засечено наднормено съдържание и селото се обслужваше от водоноски. Тогава ВиК монтира филтър, който да спира частиците от окислен манган и така успя да намали съдържанието му, но по време на новогодишните празници водата отново потече  черна и воняща. Това накара местните да подадат сигнал на дежурните телефони на различни институции. На място пристигнали експерти от РЗИ, които взели проби от чешмите на три адреса в Брестовица. Лабораторните проби и при трите отчели манган над нормата. Така от РЗИ не позволиха на селото да ползва водата за пиене , а от ВиК докараха отново водоноска в центъра на селото.

Междувременно експертна комисия търси причините за появата на манган във водата на Брестовица.

След проведена среща на местните с областния управител, кмета на община Родопи и експерти от ВиК стана ясно, че решението е в нов сондаж и подмяна на водопроводната мрежа на селото.

Участниците в протеста днес бяха категорични, че водата, която са принудени да ползват за пиене и миене и опасна за здравето и над тях се прилага  на практика  геноцид. Някои от тях дори предложиха да не се плаща за тази мръсна вода.

Кметът на община "Родопи" Павел Михайлов увери участниците в протеста, че местната управа прави всички възможно да бъде изготвен проект за изграждането на нов водопровод.

Областният управител Дани Каназирева обеща пред протестиращите, че държавата ще съдейства със средства за решаването на проблема. Тя бе категорична, че трябва да бъде установен източникът на замърсяването на водата и след това да се пристъпи към изграждането на нов водопровод.

Местните хора бяха категорични, че прокуратурата трябва да се заеме с разследване защо се стигна до тук и да бъдат наказани виновните лица.

От ВиК съобщиха, че  вече се изграждат нови водоизточници за временно облекчаване на проблема.

До края на следващата седмица ще бъде дооборудван първия от тях и ще бъде пусната вода с по-малко количество манган в нея.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Кога България е била осеяна с чешми и кладенци

Кога България е била осеяна с чешми и кладенци

16.01.2021 | 19:23

Малииииий до де стигнааме 21 век при намаляващо население по трупове по улиците по кавалкади от ковчези да има недостиг на Божа водица Ама парици за самальоти на чертеж за братските еврейски другари от Морган Морган и сие евреска компания има Денги впереди и Подаждите Пожалуйста

Отговори
0 0
ДПС +ВМРО = ВОЛ

ДПС +ВМРО = ВОЛ

16.01.2021 | 13:22

Защо не дойдат да ги видиме в Брестовица звездната двойка зам кметове Неязи Таир -ДПС и Борислав Инчев - ВМРО

Отговори
3 0
Вол

Вол

16.01.2021 | 17:05

Защото са за малко и по сметка заедно

Отговори
2 0
Цанков

Цанков

16.01.2021 | 12:56

Какво се случи през тези три месеца откакто зам.кмета маринов ни налъга че вземат в общината спешни мерки!? Точно да даде отчет по седмици! Само бля - бляя....

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай