Следвайте ни

Брестовица иска ново водно трасе по общински път ВИДЕО

ВиК няма кадастър на сега действащия водопровод

viber icon

Жителите на Брестовица настояват за изграждане на  изцяло ново трасе, което да минава през общински пътища, а сервизната зона, която трябва да се остави да бъде така проектирана, че да не минава през частни терени.

Това стана ясно след проведено обществено обсъждане на тема как да се решат проблемите на селото с питейната вода. Срещата беше инициирана от кмета на община "Родопи" Павел Михайлов, като на  част от нея присъства и областният управител Дани Каназирева.

Проблемите с мангана в питейната вода на Брестовица започнаха в началото на миналата година, когато бе засечено наднормено съдържание и селото се обслужваше от водоноски.

Жителите на селото искат новият водопровод да минава през общински пътища, защото ако тръбите минават близо до сега съществуващата мрежа  през лозовите масиви,  ще бъдат засегнати интересите на  собствениците на над 250 имота. Това означава, че те трябва да дадат съгласието си за изграждането, както и в случай на аварии да осигуряват достъп. 

Областният управител Дани Каназирева опроверга другите страхове на хората, че при подмяната на водопровода по този начин ще бъдат разрушени лозята, през чиито имоти минава водопровода. „Живеем в 21 век и има нови технологии, които се използват. Няма да позволим нито една лозница да бъде съсипана“, каза Каназирева и предложи три технологии.

Първата е технологията бърстинг, която вече била използвана в няколко области в България. Тя представлява т.нар. торпедо, което разбива старата тръба и в същия този момент пуска новата и няма никакви изкопни работи.

Втората е  тръба в тръба.  Областният управител успокои хората, че използването на този вид технология няма да доведе до по-малък дебит.

При третата технология се вкарва полиетиленова тръба, която след това се раздува с топъл въздух, но има достатъчна твърдост. 

„Аз съм на 65 години, все едно на мен да ми сложите маска и да стана на 15 години“, коментира един от жителите на Брестовица, който настоява за ново трасе по общински пътища. 

Докато започне изграждането на новия водопровод ще се направят и 3 нови дублиращи кладенци. За тях започна да се копае в петък. Старите пък ще бъдат тампонирани. Фактът, че ще се намират в непосредствена близост до старите кладенци обаче разтревожи брестовичани. Според инж.Росица Влахова от Община Родопи опасенията са неоснователни, защото в експертния доклад е посочено, че замърсен с манган е само първият почвен слой, а новите сондажи ще черпят вода от долните.

„Между двата хоризонта има тънка глинеста прослойка, която може да задържи замърсителя далеч от долния слой в рамките на няколко месеца до 3 години“, обясни инж.Влахова. Въпреки че долният слой според експертите не е замърсен, хората се притесняват, че до прекарването на новото трасе водата ще минава по старите тръби, по които има насложен манган.

"Не е само проблема с мангана. Ако вземете една чаша вода през лятото, и я оставите на стайна температура, водата има вкус на блато. Чудесно е, че се търсят нови терени, но не бива да се успокояваме. Успоредно с подмяната на водопровода и новите сондажни кладенци, не бива да се изоставя проблема с новите водоизточници. Ако няма такива, да направят пречиствателна станция", каза Кръстанов.

По време на общественото обсъждане се оказа, че ВиК няма кадастър на сега действащия водопровод и не е сигурен точно от къде минава. За сметка на това живеещите в селото са наясно с пътя на трасето. Те твърдят още, че трасето, което показват от водното дружество, всъщност е най-старото, което е било с интернитови тръби и вече не се използва. "При положение, че не знаят от къде минава как ще го обновят", попитаха хората.

Кметът Община "Родопи" Павел Михайлов потвърди, че ВиК може да намали цената на водата, ако желае, но не можа да отговори на въпроса на жителите на Брестовица какъв е механизмът водното дружество да бъде  принудено да го направи. А подмяната на водопроводната мрежа изкара на преден план и още един въпрос: "Тези милиони, които сега ще се вложат, ще дадат ли отражение върху стойността на водата".

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Мунйо

Мунйо

27.02.2021 | 09:28

От целият този фарс, се доказа, че в Родопи не знаят от къде минава водопровода. Четирима зам Кмета и куп "експерти"

Отговори
0 0
Ами

Ами

27.02.2021 | 10:44

То и в Пловдив е така. Затова и течовете са толкова големи. От 50 млн. добита вода до клиентите достигат едва 20 млн кубика. 30 млн отиват за "подземно" напояване.

Отговори
1 0
Ибре

Ибре

26.02.2021 | 23:07

Пак добре, че Данито им обяснява технологиите, иначе кметчето-комунист плаши хората, само калабалък да прави.

Отговори
4 1
нокаут

нокаут

26.02.2021 | 22:17

Кмете Михайлов усещаш ли кво ще ти се случи ако още продължаваш със селските си финтове?

Отговори
4 0
хмх

хмх

26.02.2021 | 21:39

Нали трябва да докарват вода от Въча?! Обосновано ли е да се правят нови кладенци, които след реализирането на водоснабдяването от Въча ще бъдат изключени, а новият водопровод ще бъде ненужен?

Отговори
3 1
Васко

Васко

26.02.2021 | 20:35

Аман от лакоми селяни, хем искат водопровод, хем да не се минат, а че всички плащаме за това не им пука. Андрешковци сме си , никой не ни е виновен, че сме такива!

Отговори
6 7
Ти ако  си  Андрешко!

Ти ако си Андрешко!

27.02.2021 | 10:49

Живей си с андрешковската душа и не гледай в канчето на стария вийник.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?