49

Бомба със закъснител: Манганът "пълзи" към Пловдив от половин век СНИМКИ

Първото замърсяване на води с манган е отчетено през 70-те години в Димитровград. Постепенно през водите река Марица манганът започва да "пълзи" към Пловдивско. "Наложи се ВиК да ликвидира плитките кладенци през 2000 г., а на тяхно място да се направят по-дълбоки. Така Пловдив пие вода без съдържание на манган. Манганът остана само по преносната мрежа, където не е подменена. Това каза инж. Даниела Бакларова, експерт по хидродинамика на подземните води във връзка със случая МВЕЦ-Кадиево и съдържанието на манган във водата на село Брестовица. 


Гл.ас. д-р инж. Вероника Караджова – химик

"Наличието на манган винаги се свързва с водовземни съоръжения. Речните води, когато имат органично замърсяване, каквито са нашите реки, и нямат пречиствателни станции, тогава има условия да се появи манган във водовземните съоръжения.

В реките започват да се трупат битови отпадъци, битово-фекални води, което води до органично замърсяване. Колкото повече реките се замърсяват, толкова повече се намира манган в техните тераси. При изворите реките са най-чисти и постепенно надолу се замърсяват с включването на тези битово-отпадни и индустриални води, обясни инж. Бакларова. 


Инж. Васил Тасев, управител на МВЕЦ “Кадиево”, зам.-председател на Сдружение “Асоциация за възобновяеми енергийни източници”Химикът д-р инж. Вероника Караджова посочи, че хората в Брестовица трябва да повярват, че имат нужда от пречиствателна станция. "Проблемът е там, че със или без ВЕЦ-а, манганът ще си стои. Водите преминават през определен скален масив, който съдържа минерали с манган и желязо. Чрез т. нар. излужване става натрупването на манган. Тук ВЕЦ-ът си почиства дъното на водното огледало редовно. България е богата на минерали с манган и желязо. ВиК трябва да избере подходяща технология за района. Пречиствателната станция в Димитровград е събразена със съдържанието на тези метали във водата и е избрана правилната технолгия за почистване", посочи инж. Караджова. 

Експерите показаха и колко много боклуци се изхвърлят в реката. Само за ден от водите са извадени няколко контейнера с опаковки, пластмасови бутилки и всякакви други отпадъци. Те се събират и се изхвърлят. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?