49

Белащица засажда люляци около кариерите в последния ден от добива, чака двама министри

На 4 февруари, когато изтича концесията за добив на инертни материали над Белащица и на втората фирма "Европейски пътища", жителите на Белащица ще излязат и засадят люляци. С това те ще покажат, че са съпричастни към рекултивацията, която трябва да бъде извършена в района, след като десетки години бе ползван за добив на кариерни материали и днес изглежда като лунен пейзаж. 

"Избрахме люляци, защото този вид има добра коренова система и ще спре свличането на земни маси", коментира пред "Марица" Павел Гимишев от "Стоп на кариерите в Белащица". 

Днес инициативният комитет се срещна с новия областен управител на Пловдив Йордан Иванов, за да го запознае с казуса. Присъстващите искаха и да чуят позицията на Иванов по проблема.  Съгласувани са били и общи действия. 

"Излизаме оптимисти от тази среща и благодарим на областния управител за срещата", каза Гимишев. Той обясни, че Иванов е потвърдил позицията и на предишните областни управители, които се обявиха в подкрепа на местните и срещу кариерната дейност в района. Причината е, че тя застрашава първо здравето на хората.

От инициативния комитет се надяват областният управител да им окаже съдействие за среща с министрите на екологията и енергетиката. Те настояват по възможност тя да се проведе на кариерите, за да видят на място резултатите от добива в района. 

Междувременно стана ясно, че от ВиК вече са направили заснемане на мястото на двата водоизточника над кариерите и в Басейнова дирекция през декември е входирано писмо, с което се иска отреждането на вододайна зона. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?