71

Белащица в готовност за протест заради кратерите в кариерите ВИДЕО/СНИМКИ

Година след приключването на концесията на "Холсим кариерни материали Пловдив" над Белащица кратерите стоят, а машините на компанията са в тях.  Искаме да знаем на какво основание това се случва, каза пред "Марица" Павел Гимишев от "Стоп на кариерите над Белащица".  В протестна готовност сме, от върха на планината гледката е потресаваща, коментира Гимишев и разказа, че тази сутрин заедно с кмета на Белащица, се изкачили до върха и пред тях се открило нещо ужасяващо. 

След дейността на "Холсим кариерни материали" и другия концесионер "Европейски пътища" АД на мястото има кратери дълбоки по 15 метра и с размерите на Гребната база. "Холсим кариерни материали" са оставили в един от кратерите си огромен багер, трошачна машина. А другият концесионер е струпал на огромна площадка стотици хиляди материал, приготвен  за натрошаване.  

Сега разбираме защо вчера не бяхме пуснати да стигнем до параклиса "Св. Спас", не трябваше толкова много хора да виждат тази ужасяваща гледка след близо 50 години добив в района, разказа Гимишев. Той и жителита на Белащица не вярват, че концесионерите ще извършат рекултивация. Според нас те се надяват да продължат да работят. За нас това ще е тест - от министър-председателя до чиновника в РИОСВ-Пловдив, европейска страна ли сме и ще бъде ли сложен край на добива, каза Гимишев. 

Той разказа, че люляците вчера засадили пред една от кариерите, а другите на изхода на Белащица в посока кариерите. "На мястото ще оформим прекрасна люлякова градина и ще поставим надпис :"Люлякова градина стоп на кариерите", каза Гимишев.

Другата седмица от инициативния комитет имат среща с Басейнова дирекция и РИОСВ-Пловдив заради карстовите извори, които се намират в района на кариерите. "Ако добивът в района не бъде спрян, това ще окаже пагубно влияние върху южните квартали на Пловдив по отношение на водоизточници и климата, смята Гимишев. 

Той е категоричен, че нито единият , нито другият концесионер ще извършат рекултивация в района. Ако са имали намерение да сторят това, то вече трябваше да е започнало, каза Гимишев. Той самият се съмнява дали това е по силите на концесионерите, след като кратерите вече са с мащабите на огромни езера. 

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?