49

Белащица трепери заради слух за трета кариера

Жители на Белащица са на нокти, след като се заговори, че в района може да отвори трета кариера. По информация на "Марица" „Холсим“ замислят да преместят добивната си дейност в землището на близкото село Гълъбово.  Според наши източници сегашната кариера над Белащица на същата фирма ще получи отказ за удължаване на концесията, защото ще влезе в плановете като част от вододайната зона над селото. Това ще осигури защита по законите на МОСВ, които забраняват всякакви дейности на подобни места. А и ще реши проблема с водата на баровското село. 

На запитване на "Марица" от "Холсим" отговориха, че никое от дружествата на тяхната група в България не е подавало инвестиционно предложение за проучване и добив на строителни материали в землището на съседното село Гълъбово. 

Междувременно днес близо 100 протестиращи се събраха пред сградата на РИОСВ-Пловдив с искане директорът Ивайло Йотков да подаде оставка. Той обаче не излезе при протестиращите, тъй като е в болничен, замести го Димитър Димитров. Това възмути дошлите на митинга, които го обвиниха, че се е покрил.

Горещият картоф със съдбата на кариерата над Белащица в момента е прехвърлен към Басейнова дирекция. Тя трябва да реши дали да бъде спряно решението за продължаване на добива над селото. За целта ще се разгледа становището на ВиК Пловдив, че районът на кариерите е санитарно охранителна зона.

Това стана ясно след срещата на областния управител Йордан Иванов с протестиращите от Белащица и заместника на шефа на РИОСВ Ивайло Йотков.

Хората надуваха свирки и носиха плакати с искане "50-годишният" проблем вече да бъде решен.

„Говорихме със заместника на г-н Йотков, защото той отсъства по здравословни причини. В рамките на деня, в момента, в който пристигне становището от Басейнова дирекция, процедурата ще бъде спряна до крайното произнасяне на дирекцията, че там може или не може да има кариери. Което означава, че процедурата се спира“, каза областният управител.

Този понеделник в 11 часа в Басейнова дирекция е депозирано от ВиК Пловдив предложение за включване на района на кариерите в санитарно-охранителна зона. „Това прегражда възможността  Басейнова дирекция да не даде положително становище за инвестиционните намерения. Това означава, че РИОСВ трябва да спре процедурата по УВОЗ“, обясни Йордан Иванов. 

Протестиращите припомниха на областния управител, че са чували това вече много пъти през последните години. 

„Цял живот мина и не можем да се оправим с едни кариери! От 30 години живея в Белащица. Камионите минаваха покрай нашата къща – първо падна таванът в детската стая, после този в хола! Изляза с детето с количката и дишаме прах“, разказа Розалина Божкова - преподавател по народни танци в читалището в Белащица. 

Протестиращите припомниха абсурда, според който по Общия устройствен план пътят, по който минават камионите се води "обходен". А де факто той е през селото.

Надежда Топурова, един от силните гласове на протеста, каза, че на всички вече им е писнало от „процедурни хватки“.

"Имаме хиляди становища и решения на общинските съвети, имаме абсолютна солидарност с всички и въпреки това министерствата на енергетиката и на околната среда и водите си прехвърлят непрестанно едни на други случая. Двете процедури по удължаване на концесиите на „Холсим“ и „Европейски пътища“ са при изтекли срокове“, каза тя.

Белащенецът Иван Стефанов смята, че вече не трябва да има само протести, а и пълна блокада на пътищата. „Среден път няма! Тези хора имат право да живеят като бели хора. 75% от този прах отива в район „Тракия“ и хората не знаят това. В същото време държавата плаща 30 милиона евро глоба за мръсен въздух“, допълни той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Кариерата ще работи

Кариерата ще работи

24.02.2022 | 16:54

докато стане околовръстното - така е най-разумно и най-евтино. И това е логично, защото няма откъде да се докарват инертни материали за околовръстното - нужен е разумен компромис, на белащенлии да им дадат пари да си купят средства за обезпрашаване - тях поне ги има на рустия пазар и на са много скъпи.

Отговори
3 1
тарикати с пари се правят на луди

тарикати с пари се правят на луди

24.02.2022 | 15:06

Защо настроихте стотици новик щикогато е чак толкова лошоза живеене? Защо се правите на луди или нас правите !

Отговори
7 3
Типичен

Типичен

24.02.2022 | 15:27

Андрешко и "българин с потури"?

Отговори
2 0
Жител

Жител

24.02.2022 | 14:14

А щом зависи от басейнова дирекция, нека отидем там!!! Защо директорът е спал от понеделник до днес! и не е съобщил на нас за действията по СОЗ след като вижда че хората се чудим какво да правим и вълнуваме за здравето и водата на селото!!! Оставка на директорът на басейновата дирекция!!!!

Отговори
8 3

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?