Следвайте ни

Белащица стяга нов протест и подписка срещу кариерата на "Холсим"

viber icon

Нова подписка тръгна срещу удължаване на концесионния договор и отварянето на кариерата на "Холсим кариерни материали " АД в Белащица. Подписи се събират вече във всички магазини на селото. Гневът на местните бе провокиран от публикувано съобщение за инвестиционно намерение на сайта на Община Родопи. 

"В петък на сайта на Община Родопи бе качено съобщение за инвестиционно намерение на "Холсим кариерни материали" АД за продължаване срока на концесията за добив на строителни материали" с нови 15 г., коментира Павел Гимишев от Инициативния комитет. Той допуска, че действията на кариерата се активират не случайно точно в този момент, когато областният управител Дани Каназирева и други кандидат -депутати излизат точно в този момент в отпуск заради изборите и техните места ще бъдат заети от заместници, които няма да предприемат нищо срещу кариерата. Така инвеститорът ще бута тихомълком инвестиционното си намерение , допусна Гимишев. 

Ще настояваме Община Родопи да изпрати всички жалби и приети декларации до РИОСВ-Пловдив. Не изключваме да излезем на протест и пред сградата на Министерство на енергетиката, коментира Гимишев. Пред "Марица" той заяви, че ВиК все още се бави с обявяването на обществената поръчка за обособяването на санитарно-охранителната зона в района на кариерата поради наличието на карстови извори в района. Обособяването на тази зона може да спре кариерата , тъй като взривните работи могат да компрометират тези водоизточници. А тяхната нужда е голяма за селото и района, тъй като броят на къщите и жителите в района се увеличава, както и потреблението и нуждите от вода, обясниха от Инициативния комитет. 

ПОЗИЦИЯ

Във връзка с постъпили запитвания от медии относно актуалните теми около находище „Белащица“ и„Холсим кариерни материалиПловдив“ АД,бихме искали да предоставим на вниманието Ви следната информация:

Дружеството ни се придържа стриктно към политиката на Групата „ЛафаржХолсим“ да не се коментират висящи съдебни спорове. За да избегнем излишни и често неверни твърдения и интерпретации, припомняме следните факти:

-          Намерението за продължаване на концесията за находище „Белащица“ от страна на „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД е заявено по надлежния ред още през 2019 година. 

-          Спирането на действието на концесионния договор през 2020 година с писмо на Министерство на енергетиката постановява и забрана за извършване на каквато и да е дейност на територията на кариерата, включително извозване на произведения и натрупан на депо материал, от което търпим допълнителни икономически загуби. 

-          Към момента дружеството ни не планира и не може да извършва дейности в находище „Белащица“, включително такива по рекултивация на обекта,до окончателното произнасяне на съответния съд по законосъобразността на спирането на действието на концесионния договор и приключването на процедурата по продължаване срока на концесията.

-          Към 01.02.2021г. сме заплатили всички дължими концесионни такси.

В заключение бихме искали да Ви уверим, че оставаме открити за комуникация с всички заинтересовани страни и с удоволствие бихме предоставили всякаква добросъвестно поискана публична информация за дейността ни, както и гледната си точка по теми, свързани с нашия бизнес.

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?