Следвайте ни

Белащица пак на тръни: "Европейски пътища" спечелиха делото за кариерата

viber icon

Магистратите от ВАС отмениха акта на министъра на енергетиката, с който бе спряна дейността на кариерата на "Европейски пътища" АД над Белащица. Кариерата е спряна без основание, става ясно от съдебното решение, което е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Както "Марица" писа магистратите от ВАС отмениха акта по същия начин и за другата кариера - на "Холсим кариерни материали Пловдив", но техният договор изтече в началото на тази година.  От делото става ясно, че договорът с „Европейски пътища“ е сключен на 4 септември 2008 г., което означава, че би трябвало да приключи през февруари 2022 г. И тъй като до края на договора има още време, то това би означавало, че кариерата може да започне да работи отново. 

Двете кариери бяха спрени с акт на Министреството на енергетиката на 27 февруари 2020 г., след като на място пристигна зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. В случая на „Европейски пътища“ актът е мотивиран с 2 наказателни постановления на РИОСВ за нарушения на екологичното законодателдство. И двете наказателни постановления обаче са били отменени, при това, преди издаването на акта за прекратяването на дейността на кариерата. На това основание  Административният съд в Пловдив, а след това и ВАС отменят акта за спирането на кариерата.

Междувременно от "Европейски пътища" АД поискаха договорът им да бъде удължен. Това стана ясно преди дни след официална кореспонденция с Министерството на енергетиката, при която община „Родопи” поиска информация за удължавене срока на концесии за добив на подземни богатства на територията на цялата община.

В отговор енергийното министерство уведомява, че „Европейски пътища" АД са заявили желание за удължаване срока на концесията за добив на подземни богатства от находището в землището на село Белащица,  участък „Юг”.

Общинското ръководство на „Родопи” изрази своето категорично становище против инвестиционното предложение на фирмата за удължаване срока на концесията. това стана с писмо до МРРБ,МОСВ и РИОСВ. 

 Като основен мотив в позицията си Общината изтъкна факта, че  бъдещите планове за развитие включват превръщането на „Родопи” в зелен жилищен район в близост до Пловдив и в център за екологичен, културен, религиозен и винен туризъм. Заради географското си положение  община „Родопи” притежава редица туристически ресурси, които дават възможност за развитие на различни видове туризъм и привличане на инвестиции, казаха тогава от общината. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

До голямата логика

До голямата логика

15.06.2021 | 00:08

Така е - преди и села изселваха и ги потопяваха в язовирите, НО не се крадеше и имаше ред. А сега - имаш ли пари, на власт ли си - плащаш /и на съда/ и - ВСИЧКО може! Преди имаше власт, сега има безвластие, хаос и много, много кражби! Но няма държава.

Отговори
2 4
Що така бе Миме.

Що така бе Миме.

14.06.2021 | 20:05

Чета тук и се дивя.....Ако живеете в Пловдив или околността Вие и Вашите деца може да пиете вода от всяка една точка на планетата/като си плащате/, да хапвате всякакви БИОпродукти/пак ще си плащате/, но и въздух ли ще внасят е?!??!??! Толкова лакомия!!!! Ще се задавите!!

Отговори
9 0
Защо ли?

Защо ли?

14.06.2021 | 19:39

Не вярвам на мотивите на съда! Ако една грешка е допусната във времето, то тя трябва да се поправи! Сигурен съм, че в случая чичко паричко е повлиял решително. Не вярвам на българския съд!

Отговори
11 4
Голямата  логика

Голямата логика

14.06.2021 | 18:43

Как е възможно. В миналото когато се строяха големите язовири в България се изселваха цели села и се отчуждаваха големи площи земи. Защото не можеха да са съвместими със живота и препитанието на изселваните хора. Ами при използването на каменни кариери има същата несъвместимост на живот и използване на земеделските площи наоколо. Ако е необходимо да се промени закона и той да бъде в защита на гражданите чийто условия на живот са нарушени. Политиците които избираме в НС са за това.

Отговори
12 0
ИВАН

ИВАН

14.06.2021 | 17:46

Обръщам вниманието Ви на факта че техническите данни на добиваните инертни материали и от двете кариери не отговарят на изискванията за влагането им в пътни строителни обекти.Интересно с къде ще могат да влагат добитите инертни материали от Европътища или ще имаме отново пътни настилки с коловози.Проверете защо контролните органи преди много години спряха влагането на инертни материали добити от тези две кариери??????

Отговори
13 3
Абсурдан

Абсурдан

14.06.2021 | 17:23

Много от новозаселилите в Белащица и околните земеделски земи със сменен статут са бизнесмени..Как ли ще се чувстват ако някой им стопира бизнеса с незакони действия! Затова сме бананова република!

Отговори
14 6
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

14.06.2021 | 17:17

На Белащенци с любов от кака им Теменужка. Все пак им осигури повече от година безпрашие. А милионните неустойки ще плати бюджетът на целокупния български толуп, много важно. Ние платихме няколко милиарда нахалос за има-няма три години, та сега с няколко милиончета ли ще ни уплашат.

Отговори
14 1
Юлия

Юлия

14.06.2021 | 16:17

И аз мисля, че нещата бяха незаконни. Да търсят друг начин.

Отговори
15 2
Батко

Батко

14.06.2021 | 15:59

Е, очакваше се, все пак действията на министъра и оная патка Каназирева бяха незаконни!

Отговори
14 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?