71

Белащица пак излезе на протест заради кариерите

Жители на Белащица възобновяват протестните си действия. Поводът е решение на Върховния административен съд, с което се отменя решение на пловдивския съд. То потвърждаваше заповед на директора на РИОСВ - Пловдив за спиране работата на кариерата на "Холсим кариерни материали Пловдив". С този акт екоинспекцията блокира инвестиционното намерение на фирмата за удължаване на концесията за още 15 години, но сега на практика се дава зелена светлина и добивът може да продължи, опасяват се местните. 

Днес те се събраха отново на пътя, по който минават камионите на кариерите. Протестиращите искат спиране на добива на инертни материали в района, както и Община Родопи да изпълни поетите ангажименти - за спиране движението на камиони през селото, както и да се разшили урбанизираната територия и изготви нов ОУП на селото.

Протестните действия ще продължат и през следващите дни, казаха от Инициативния комитет. Те са категорични, че ще преграждат пътя на всеки камион на кариерите и няма да допуснат нов добив в района. 

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?