2374

Белащица иска от Пловдив 6,1 млн. лв. Ами сега?

Активистите за присъединяването на селото към града настояват Общинският съвет да заложи средствата в актуализацията на бюджета

Инициативният комитет, който организира референдум за отделянето на Белащица от община "Родопи" и присъединяването му към Пловдив, внесе предложение до кмета на Пловдив да се предвидят средства в актуализацията на бюджет 2022 на големия град. Негов автор е Павел Гимишев, председател на инициативния комитет за преминаването на селото към Пловдив. По информация на "Марица" за строителство се иска да бъдат вложени около 6,1 млн. лв., а за проектиране инициаторите на отделянето на селото са пресметнали, че ще са нужни около 450 хил. лв. 

"Както знаете, сме в процедура по организиране на референдум за отделяне на село Белащица от община "Родопи" и присъединяването към община Пловдив. В тази връзка предвид необходимостта от бюджетни средства на новоприсъединеното населено място, при евентуално положително решение на населението, Ви представям списък с най- важните краткосрочни и средносрочни проекти на село Белащица", пише в предложението. 

 Като приоритетни за проектиране са посочени 4 обекта

Цялостна канализационна мрежа - 300 хил. лв., проектиране на физкултурен салон в училище ОУ „Пенчо Славейков“ - 30 000 лв., проектиране и надзор на нова детска градина - 70 000 лв., както и проучване и проектиране на нови водоизточници, местност /Калоян дере, Гогова Чешма, Св. Спас/. Затова е пресметнато, че ще се необходими 50 000лв.

От Инициативния комитет обясняват, че липсата на канализация и остарелият водопровод са едни от най-тежките проблеми на с.Белащица. От селото обаче не са посочили колко трябва да се заложи за строителството, най-вероятно това ще стане ясно след проектирането.

Около 1 млн. лв. обаче смятат, че ще са нужни за строителството на

 физкултурен салон и фитнес

с 200 седящи места в ОУ "Пенчо Славейков". 200 хил. лв. трябва да се предвидят за изработване на ОУП, разширение на урбанизирана територия. Белащица иска и построяването на нова детска градина, която смятат, че ще глътне 4 млн. лв. 

Също така облагородяване на парк Чинари /изграждане на сцена, пейки, беседки, кошчета за смет, детска площадка, за 100 000 лв. Още толкова ще са нужни за ремонт на пътя до манастира "Свети Георги“, като сумата ще е за разширение, изграждане на тротоар и указателни табели. 

За ремонт на „обходен път“ с. Белащица - за осветление, тротоари, отводняване ще са нужни 250 000 лв. 8. Пред-проектно проучване на свързващ път квартал Беломорски-Обходен път - 10 000 лв.

 За ремонт на улици в Белащица се иска да бъдат предвидени 500 000 лв.

20 000 лева за изграждане на екопътека до параклис "Св.Спас".

В предложението е посочено още, че ще са необходими назначения в администрацията, като целта е подобряване на административните услуги. От Инициативния комитет настояват за една щатна бройка експерт строителен техник в кметство Белащица и една щатна бройка, инженер-геодезист.

"Моля, да бъдат предвидени средства в бюджета на Община Пловдив още през 2022 г., за да е подсигурено финансово село Белащица в Община Пловдив", се казва още в предложението на отцепниците.

А пловдивските данъкоплатци имат ли думата?

Предложението звучи странно на фона на многото проблеми, които Пловдив има със собствената си пътна и ВиК инфраструктура, както и с административното обслужване. И най-важното - противоречи на поне 3 закона - за местното самоуправление, за бюджета и за устройство на територията. На всичко отгоре за хората от Инициативния комитет в Белащица видимо е важно само собственото им мнение. И изобщо не смятат да питат пловдивчани дали са съгласни с парите от техните данъци да се проектира и строи в съседна община. 

Що се отнася до референдума, както е казал народът - рибата още е в морето, а инициативните граждани от село Белащица вече загряват тигана.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
kkkk

kkkk

09.08.2022 | 16:30

Оставете ги тия цървули да се оправят сами,нали искаха кър ,е имате го,оправяйте се сега

Отговори
4 0
Агронома

Агронома

06.08.2022 | 17:42

А за голото хоро никой не казва?

Отговори
1 1
89g11givan

89g11givan

05.08.2022 | 14:58

860 daaa11g89g sfqt️️️️️️️️️☺️

Отговори
1 0
Филибар Селяков

Филибар Селяков

03.08.2022 | 19:52

Решението е само 1 (едно) Разформираване на псевдообщините "Марица" и "Родопи" и присъединяването им към община ΠΛΟΒΔИВ

Отговори
5 1
Вальо

Вальо

01.08.2022 | 22:00

Да попитам ако някой знае този пич Павел Гимишев от Белащица ли е или

Отговори
14 0
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

01.08.2022 | 16:35

Първо нека всички от Белащица си извадят акт 16 и декларират къщетата си. След това нашите съветници ще могат изчислят бъдещите постъпления в Повдивския бюджет и ще преценят колко от тях да се върнат в Белащица. Може би ще бъдат по милион или два на година, повече надали ще бъдат.

Отговори
25 1
Слави

Слави

01.08.2022 | 13:06

Това е най голямата наглост в историята на България. Все едно да искам моите съседи да ми платят ремонта на апартамента. Наглоста на кмета Димитров е още по голяма - кажете ми в кой квартал на Пловдив с 4 000 жители е дощъл с всички зам. кметове и директори на дирекции за да чуе проблемите на квартала. Покажете поне един и ще се извиня. Да дойде да види състоянието на ул. Иван Рилски - дупка до дупка. Тук е гимназия "Яворов", църквата Иван Рилски, Евангелска църква, Пощата на район Северен хиляди хора живеят в това каре, но всички улици са в много по лошо състояние от тези в Белащица. ул. Анри Барбюс, ул. Братя Търневи, ул. Харитон Куев, ул. Средец, ул. Николай Хайтов, а върха е ул. Иван Рилски където в дупките може да се загуби по малък автомобил.

Отговори
31 0
АНДРЕШКО

АНДРЕШКО

01.08.2022 | 13:02

МИМИШЕВ СТИГА СИ РЕВАЛ ЗА ПАРИ, НАКАРАЙТЕ ВСИЧКИ С ПРОГИМНАЗИИТЕ В БЕЛАЩИЦА ДА СИ ИЗКАРАТ АКТ 16 ПАРИТЕ ЩЕ ВИ ХАРТИСАТ АКО НАКАРАТЕ ТЕЗИ МОШЕТА ДА СИ ДЕКЛАРИРАТ ИМОТИТЕ

Отговори
28 0
Това мекере, кукла на конци, Мимишев,

Това мекере, кукла на конци, Мимишев,

01.08.2022 | 12:48

Като поставено лице на "брокерите" на Тютюка, да не бърка нивата си на компетентност! Никога няма да има положителен резултат на подобен "рИферендум" - :))! Споко пловдивчани от "всякъде"! Община Родопи с този Кмет, вече уреди парите за нов водопровод от ПУДОС, 2,5 млн.. "Мимишев & СО", долу грабливите Ви ръце, от Белащица!

Отговори
22 2
Белащица

Белащица

01.08.2022 | 11:49

Д-р Енчев,ПИМК … и все отбор юнаци и дружни съседи…,хайде оправяйте си Белащица сами…не на наш гръб

Отговори
30 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?