Следвайте ни

Белащица моли Мая Манолова да подхване и ВиК ВИДЕО

Жителите на белащица давали по 300 лв. месечно за изпразване на септичните ями

viber icon

Едночасовото закъснение и жегата в Белащица не отказаха жителите на селото да се срещнат с Мая Манолова и да й благодарят за помощта при спирането на двете кариери на Холсим и Пътища. До затварянето им се стигна след местен протест, подкрепен от нея и областния управител Дани Каназирева. 

Тя пристигна малко след 15:30 часа, а закъснението оправда с делото в Пещера. Първи я посрещна кметът на Белащица Костадин Николов. 

„Идвам от процес, който се проточи. При него две промишлени предприятия съдят водачката на Инициативен комитет за местен референдум срещу изграждането на депо за опасни отпадъци в Пещера за сумата от 150 000 лв. Помагам им с безплатна защита“, каза Манолова и се извини. 

Оказа се обаче, че привържениците й не бяха обърнали внимание на забавянето и веднага я наобиколиха. А някои, като дежурната учителка в школото, дори бяха напуснали работното си място, за да си поговорят с нея. „Живея в най-горния край на селото и трябва да ви кажа, че много се радвам, че ги няма. Усеща се разликата във въздуха, няма го белия прах, който полепваше по цветята и колите“, разказа педагогът Гюлтен Димитрова. В момента двете фирми обжалват в съда, но хората нямат опасения, че може отново да заработят. Въпреки това Мая Манолова ги призова да бъдат внимателни при процеса. 

 „Изключително важно е актът, с който министърът на енергетиката спира дейностите в кариерата, да е изряден от правна гледна точка, за да може да издържи в съда атаката на жалбоподателите. Все пак става дума за икономически силни дружества, които могат да си позволят адвокатска защита, да искат експертизи“, обясни Манолова.

Оказа се обаче, че дертовете на белащенци вече са други – битови. Сериозен по думите им е проблемът с водоснабдяването и канализацията. Кметът Костадин Николов обясни, че селото е със септични ями, а хората дават по 300 лв. за източването им. Проведена е обществена поръчка за полагане на канализация и има класирани две фирми. Очакванията са до края на годината проектът да стартира.

Проблем има и с водоподаването, налягането често е слабо. „Черпим вода от полето. В зоната на кариерите има три водоизточника, който са предадени на ВиК, но вече две години дружеството не е предприело никакви мерки за въвеждане в експлоатация.  Те са захранвали Белащица до 1970 година с вода – гравитачно от планината. Ако се въведат в експолатация – това ще е основната пречка да работят кариерите, защото ще попаднат в санитарната зона на водоизточниците“, обясни Павел Гемишев.

От Белащица Мая Манолова се отправи към село Труд, където жителите ще изразят недоволството си заради обгазяването и лошата миризма от централата, която се намира на 250 метра от жилищен квартал.

Снимки от Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?