Следвайте ни

Белащенският манастир стана на 1000 години

viber icon

Николай ЧАПАНСКИ

Кампания за освежаване и облагородяване на 1000-годишния девически манастир „Св. Георги“ в село Белащица стартира през март, малко преди въведеното извънредно положение в страната и мерките по овладяването на заразата. В кампанията с доброволен труд и дарения се включват кметството, читалището, членовете на пенсионерския клуб, учениците от ОУ „Пенчо Славейков“ и малчуганите от детската градина в селото, съобщи Пейчо Пейчев, председател на обществения инициативен съвет към манастира и отговорник на дарителската кампания.

В първите дни на март, бе насрочена първата доброволческа акция и до сега са се включили над 30 души, които Пейчев записва старателно в дневник. Има дори и цели семейства, които даряват труда си на манастира.  Идеята ни е да боядисаме и освежим всички дървени елементи на манастирската сграда, да боядисаме входната врата, да поставим нови пейки и да засадим дръвчета, храсти и цветя, обясниха организаторите.

„Всеки може да се включи в кампанията с доброволен труд, идеи и помощ. Манастирът заслужава нашата подкрепа и грижи“, пояснява 83 годишният бивш военен командир Пейчо Пейчев, който е автор и на книжката за манастира над Белащица. Той е построен дори преди Бачковският манастир, но после е бил опожарен и наново изграден. Честването на 1000-годишнината на светата обител „Св. Георги“ ще бъде на патронния му празник – Гергьовден , 6 май с тържествена служба.

Преди 6 години – през 2014 г., тържествено бе отбелязана още една юбилейна дата за селото – 1000 години от основаването на село Белащица, община Родопи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?