Следвайте ни

Белащенският манастир стана на 1000 години

viber icon

Николай ЧАПАНСКИ

Кампания за освежаване и облагородяване на 1000-годишния девически манастир „Св. Георги“ в село Белащица стартира през март, малко преди въведеното извънредно положение в страната и мерките по овладяването на заразата. В кампанията с доброволен труд и дарения се включват кметството, читалището, членовете на пенсионерския клуб, учениците от ОУ „Пенчо Славейков“ и малчуганите от детската градина в селото, съобщи Пейчо Пейчев, председател на обществения инициативен съвет към манастира и отговорник на дарителската кампания.

В първите дни на март, бе насрочена първата доброволческа акция и до сега са се включили над 30 души, които Пейчев записва старателно в дневник. Има дори и цели семейства, които даряват труда си на манастира.  Идеята ни е да боядисаме и освежим всички дървени елементи на манастирската сграда, да боядисаме входната врата, да поставим нови пейки и да засадим дръвчета, храсти и цветя, обясниха организаторите.

„Всеки може да се включи в кампанията с доброволен труд, идеи и помощ. Манастирът заслужава нашата подкрепа и грижи“, пояснява 83 годишният бивш военен командир Пейчо Пейчев, който е автор и на книжката за манастира над Белащица. Той е построен дори преди Бачковският манастир, но после е бил опожарен и наново изграден. Честването на 1000-годишнината на светата обител „Св. Георги“ ще бъде на патронния му празник – Гергьовден , 6 май с тържествена служба.

Преди 6 години – през 2014 г., тържествено бе отбелязана още една юбилейна дата за селото – 1000 години от основаването на село Белащица, община Родопи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?