Следвайте ни

Тръмп и Нинова тропат хоро в Брестник

 Ако мъж се хване до булките, веднага е заливан с ледена вода. Оркестър "Хебър" ще весели шествието с писана каручка 

viber icon

Бабинден е очакван празник в село Брестник, община Родопи. Датата му не се променя от много години и винаги е на 21 януари, а в него се включват всички баби и по-млади булки от читалищните състави. Те се обличат така, че да претворяват различни персонажи - политици, филмови звезди, фолкпевици, така че никой да не разпознае местните актьори.

По предварителна информация, сега някои от  жените ще се дегизират като Тръмп, Борисов и Нинова, които ще играят хоро на мегдана. Ритуалът по поливането на бабата и разраждането на булката се случва около белокаменната чешма на площада, където се завива и кръшното „бабино“ хоро. Мъже на него не се допускат, а ако някой посмее да се улови, веднага бива изкъпван със студена вода от чешмата, която за разлика от пернишките никога не е пресъхвала.  

Да весели бабите и жителите на Брестник, тази година е поканен оркестър „Хебър“ с ръководител Добри Вълчев. Той ще съпроводи карнавалното шествие по главната улица с украсена каруца, а на нея ще се возят бабата и

д-р Жилова, които са в основата на ритуала. В ролята на бабата-акушерка, отново ще влезе Василка Анева, която има опит от предишни години, а младата булка, която ще „роди“ пред очите на всички, е Мирела Рашкова. Карнавалът е организиран от местното читалище със секретар Стоянка Муслеж, която вече е изписала над 30 жени, които ще участват в карнавалното пиршество. То ще започне точно в 11 ч. по настояване  на няколко национални телевизии, които ще излъчат репортаж в обедните си новини. Репортера на „Би Ти Ви“  Райна Зайкова първа е изявила желание да отразява брестнишкия карнавал с директни включвания, поясняват от читалищната управа. След веселбата на площада бабите се събират на угощение в култовото местно заведение „Бейби бар“, известно още като „Позитано“. 

Новоизбраният кмет на Брестник Атанас Шопов съобщи, че тази пролет по светлите Великденски празници ще се възстанови Празникът на народните музиканти. По традиция той се организираше на втория ден от Великден от дългогодишния кмет на селото Георги Козов и след това за няколко години беше прекъснат от предишната кметица Елена Проданова, срещу което хората негодуваха. Следващото голямо веселие в Брестник ще е Трифон Зарезан край лозовите масиви.

Автор Николай Чапански

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?