1939

Баба Попадия от Хвойна закръгли 100 години

Гина Аролска, наричана от хората в района баба Попадия от село Хвойна, отбеляза тържествено своя едновековен юбилей. Столетничката е съпругата на покойния свещеник отец Атанас Аролски, който родопчани почитаха като свят човек.

За рождения си ден столетничката събра много роднини и приятели. В сладкарницата на центъра на селото самодейците от Народното читалище посрещнаха баба Попадия с много песни и танци. Присъстваха всичките й деца, внуци и правнуци.

Кметът на Община Чепеларе Боран Хаджиев й подари 39-инчов телевизор и две книги - „Кръстовата планина“ и „Протоерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският отец Йоан Кронщадски“, тъй като баба Попадия обича много да чете. Председателят на ОбС Слава Пепеланова я почете с икона, от кметството в Хвойна й подариха „Алманах“, а депутатът Венко Сабрутев й подари цветя и книги. Презвитера Аролска получи още много подаръци и благопожелания.

Столетничката е в добро здраве и любимото й занимание остава четенето, сподели нейният син Ангел. 

Отец Аролски бе един от най-светлите примери за отдаден на вярата и служението на Църквата свещеник в Родопите. Дори на преклонна възраст, свещеникът изминаваше километри пеш, за да извършва богослужения в храмовете в селата от енорията си.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?