Следвайте ни

Ангел Стоев подхваща РЗИ заради водата с манган в Брестовица

viber icon

„Вече сме изпратили писмо до ВиК Холдинга. Очакваме техния отговор, за който ще ви информираме своевременно. Ще работим за засилване на темпото за стартиране на подмяната на водопроводната мрежа на ниво министерства. Ще задължа РЗИ Пловдив да публикува в сайта си актуалните данни за показателите на питейната вода в Брестовица“ – категоричен бе областният управител Ангел Стоев на среща с представители на Инициативния комитет на Гражданско сдружение „Живот за Брестовица“. Те поставиха пред него проблема с водата в Брестовица.

Любомир Томов, Емануела Караманова и кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов запознаха ръководството на Областната управа с бедственото положение, в което се намират 5 200 души. „Обречени сме на бавно отравяне. Това е геноцид! Въпреки срещите с институциите и многобройните обещания, нямаме решение на проблема. От чешмите ни продължава да тече замърсена с манган вода, хиляди пъти над нормата“, коментираха от Сдружението. Те показаха и потресаващ снимков материал, на който се вижда мръсната вода и следите от манган, останали по марля, поставена под течащата вода от чешмата. „От РЗИ ни отказват информация за реалните стойности на манган във водата, понеже засягала трета страна“ – допълниха те.

Проблемът със замърсената вода в Брестовица е от години и към момента се е задълбочил дотолкова, че може да бъде решен само с цялостна подмяна на водопроводната мрежа, тъй като вече манганът е полепнал по тръбите, твърдят от „Живот за Брестовица“. По предварителни разчети за подмяната на цялата ВиК система в селото са необходими 25 милиона лева, а даденият срок за това е 36 месеца. Въпреки уверенията, до момента средства от ВиК холдинга не са осигурени.

„Да има проблем с питейната вода е недопустимо за 21 век! Затова доколкото зависи от мен, като областен управител, в рамките на моя мандат, ще направя всичко възможно казусът да започне да се решава. Гледаме в една посока“ – увери Ангел Стоев.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

ами сега

ами сега

10.06.2021 | 09:18

Кметът Михайлов и Ваня- черната (зам областен управител) сега вече нямат оправдание за забавянето на водопровода! Нали БСП вече управлява държавата!

Отговори
3 1
...

...

09.06.2021 | 19:08

Да захваща проверка и за водата в Хасковска област с радиацията, защото от 50 години е планиран водопровод от Въча за захранване с планинска вода за Пловдив и Хасково, ама последните 12 години само се имитира дейност по проекта.

Отговори
5 1
българска работа

българска работа

09.06.2021 | 18:34

Ще има да почакате като не знаете за кой да гласувате! Хак ви е!

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?