Ад в Кадиево! Водното огледало на частна ВЕЦ преля и наводни път ВИДЕО

Частна малка ВЕЦ централа наводни път в Кадиво. Хора газят във вода до колене, за да преминат от едната страна на селото от другата, преминавайки под жп подлеза. При автомобилите пък водата достига почти до праговете им и всеки минава на късмет. 

Това е единственият път, който се ползва, за да пресечем от едната страна на селото до другата, тъй като жп линията разделя Кадиево на две, разказват местните.

Според тях това е истински ад. "Трябва да избираме или да рискуваме живота си през жп линията , или да запретваме крачолите и да газим във вода" , оплакват се в селото. Работници на кметството непрекъснато почистват шахтите, но водата от водното огледало на мини ВЕЦ-а избива и наводнява пътя. Според кадиевци тя се задържа във водното огледало на съоръжението.  

Мини ВЕЦ-а в Кадиево е инвестиция за 5 млн. евро на ЕТ „Нат 2004”. Собственикът й Васил Тасев е първият в България, който получи отстъпено право на строеж от Министерския съвет. Всички централи, изграждани досега от частни фирми, не са имали такова разрешително и на практика съоръженията им са притежание на държавата.

ВЕЦ-ът край Кадиево произвежда 10 милиона киловатчаса еленергия годишно. Обектът е вдигнат в коритото на река Въча, а в близост е изградено водно огледало като част от съоръжението. 

През февруари обаче експерти на ВиК -Пловдив допуснаха, че водното огледало на минивеца е причина за завишените нива на манган, засечени във водата на село Брестовица, което е само на няколко километра от Кадиево. Водното огледало, което е част от минивеца, е променило потока на подводните води и това е довело до замърсяването на питейната вода. Сондажът с най-високо съдържание на манган , който захранва Брестовица, бе спрян временно през февруари, а селото мина на водоноски. 

Днес обаче селото търси помощ от различни институции заради лошото качество на водата. Хората обясняват, че тя не става за пиене, тъй като тече с цвят на кока-кола и се страхуват от мангана в нея. В Брестовица вече е създадено сдружение "Живот за Брестовица", а жители заплашват с протест, ако проблемът с водата не бъде решен. 

Причината за наводняването на пътя не е водното огледало , а непочистените шахти, за които отговаря общината. Изградил съм 250 метра канализация по одобрен проект и съм я предал на общината, но шахтите не са почиствани от 5 години, коментира Васил Тасев, собственик на мини ВЕЦ-а в Кадиево. Според него дъждовете от последните дни са събрали и затлачили шахтите с кал. 

Междувременно Тасев отхвърли твърденията на ВиК-Пловдив, че водното огледало на мини ВЕЦ-а е причина за мангана в чешмите на Брестовица. 

"Нямам обяснение и съм в неведение от тези твърдения на ВиК", заяви Тасев пред "Марица". Ще ви дам конкретен пример- реката тече по повърхността , а ВиК дърпа вода от 23 метра дълбочина. Тогава как този манган е стигнал там! И още нещо - само кладенецът, който захранва Брестовица има манган, а останалите, които водоснабдяват Кадиево и са по-близо до водното огледало , нямат манган, каза Тасев. Той уточни също така, че , когато е правен проекта , той е бил одобрен именно от ВиК. 

"Марица" потърси за коментар и Община Родопи. Зам.-кметът Владимир Маринов обясни, че проблемът е във ВЕЦ-а, а не в общината. "Общината е последният виновник. Собственикът трябва да извърши ремонтни дейности по стените. Казусът не е от сега, той е 10-годишен", каза Маринов. И обясни, че не дъждовете са виновни. Когато нивото на водата във водното огледало се вдигне, то прелива. От администрацията заявиха, че ще направят проверка на съоръжението и  ще дадат на собственика предписание, което да изпълни.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Робин Худ

Робин Худ

06.08.2020 | 16:15

Гръмнете или веца, или мутрата собственик.

Отговори
1 0
Един шофьор

Един шофьор

15.07.2020 | 14:24

Този ВЕЦ е на Христо Ковашки тоя Тасев най вероятно е подставено лице и много им дреме за Кадиево и Брестовица те гледат чекмеджето да е пълно.

Отговори
4 0
Кадиево

Кадиево

15.07.2020 | 11:54

Спрете я тази Вец трови хората . Алчен човек е този.

Отговори
7 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?