9 села от Родопската яка въстанаха срещу изграждането на 5G мрежа

9 села се обединиха и въстанаха срещу изграждането на приемо-предавателна станция за 5G мрежа на мобилен оператор в село Марково, научи "Марица". Това се случило днес по време на сесията на община Родопи. 

Председателят и зам.-председателят на Сдружение „Моето село Марково“ Владимир Йорданов и Стоил Тошев, заедно с кмета на селото Десислава Терзиева са внесли отворено писмо до кмета на община Родопи Павел Михайлов. Писмото е адресирано също до председателя на Общинския съвет и общинските съветници. 

Възражението на жителите на Марково срещу изграждането на 5G станцията е подкрепено от кметовете на селата Първенец, Белащица, Браниполе, Златитрап, Крумово, Брестник , Храбрино и Цалапица, както и от всички присъстващи на сесията общински съветници. 

Мотивите за категоричната позиция срещу изграждането на ретранслатора са липсата на неопровержими доказателства, че въпросното съоръжение покрива стандартите на допустими нива на електромагнитна радиация, която пряко влияе на околната среда и крие неизменни рискове за здравето и живота, както на хората така и на животните, не само на територията на село Марково, но и на близките до него населени места. 

В писмото се обръща внимание, че населението е силно обезпокоено за живота и здравето на своите семейства.  Подчертава се още, че към момента не е провеждано обществено обсъждане с живущите в  населеното място, в което ще бъде поставено съоръжението, още повече, че това е планирано да се осъществи между къщите. 

Събрана е и подписка от жителите на Марково, като част от нея вече е входирана в община Родопи“. 

От днес се събират подписи срещу изграждането на съоръжението и в  двете съседни села- Първенец и Белащица. 

На територията на Марково парафи се събират в кметството, в читалището, пенсионерския клуб, както и във всички заведения и магазини. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Енчо дянков

Енчо дянков

15.07.2021 | 09:25

Първо трябва да се докаже че 5G мрежата е безвредна, тогава да монтират съоръженията. И след като са в населено място трябва да има съгласие на живущите в района.

Отговори
2 2
Девет Джи

Девет Джи

14.07.2021 | 15:10

В едно село построили кула за антена на мобилен оператор. След месец населението се жалва от главоболие, депресии и др. Отговор на мобилния оператор: Това е нищо. Само си представете, какво ще бъде, когато включим оборудването

Отговори
3 1
Любослава

Любослава

14.07.2021 | 11:20

Браво, мили братя и сестри!!!! В тази подла война срещу Хората , за да спасиш душата си - просто трябва да умееш да различаваш лъжата от истината! Това е достатъчно. Вижте клипа тук - птиците са по-интелигентни от хората! Разрушават антените!!!!!!!. И това е Масово явление! ХОРА, събудете се! Изхвърлете спешно завинаги мобилните си телефони и безжичен интернет, иначе подписвата смъртната си присъда и тази на невинните хора и децата си около вас! А това е жестоко ПРЕСТЕПЛЕНИЕ и е с огромни последствия!! https://www.youtube.com/watch?v=hhsS-WGFZoE

Отговори
5 2
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

14.07.2021 | 09:41

Нямало доказателства за безвредност! Това е принзипно сбъркано. В съда се доказва вина и ако не може да се докаже, се приема невинност. Досега няма нито едно доказателство за вреда от мрежата, въпреки че от около 5 години се строи по цял свят. Вече има цели градове покрити с нея, а не се е чуло за болни. Само българските села надигат вой. То, като отминаха Инстанбулската конвенция и норвежките крадци на български деца, сега идва ред на 5G мрежата.

Отговори
6 5
Грамотен

Грамотен

14.07.2021 | 14:36

На вас "принзипно" ви е сбъркана грамотността.

Отговори
1 1
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

14.07.2021 | 14:59

Случва се да удариш грешен клавиш. Само комплексари приемат такива очевидни технически грешки за сбъркана грамотност.

Отговори
2 2
ЯЯяя

ЯЯяя

14.07.2021 | 08:38

Петиции е превилно да се пише :-) Всеки няма WiFi пералня но има рутер с интернет. Ако няма - съседът му има..

Отговори
1 0
ЯЯяя

ЯЯяя

14.07.2021 | 08:33

Стандартите за безопасност са много разтегливо понятие. Както е и при лекарствата. Иска се много години ,много изучаване и никога не се постига пълно познание. Кривата е логаритмична. За това време технологията която се проверява просто отмира. Например шведският стандарт за излъчвания от старите монитори се използваше на практика само за отсяване на конкуренцията защото така и нямаше ТОЧНИ доказателства за КОЛКО ТОЧНО нива на излъчване са вредни или безопасни. В армията допустимите дози на радиоактивно облъчване се променят многократно и то .....нагоре!! Но има едни прости и неотменни физически закони които е добре всеки да си размърда мозъка преди да пише петиций и да вдига протести. Енергията на радиовълните зависи от квадрата на разстоянието до придавателя. Тоест 2W тутурутка в джоба на дънките е като да стоиш на 2 м от базова станция с 100W мощност. А какво да кажем ,ако стоиш 1 час залепен на смартфона тип "Марче, ко прайш..." По въпроса за това че са по-високи (вредни) новите честоти за 5G. На същите честоти работят рутерите в къщи, нотбуците, таблетите, смарт телевизорите, WiFi пералните и т.н. От години!При това излъчват непрекъснато денонощно. Вредно ли е - Сигурно....! Колко е вредно - Ми не се знае точно...! Така че като се обявявате против 5G мрежата първо изхвърлете всичката съвременна електроника от къщи. Иначе е все едно да пиете екологично чиста ракия.

Отговори
2 4
Съобщения

Съобщения

13.07.2021 | 22:17

Не е редно да се обиждат хората. Просто се искат необходимите доказателства за вредите евентуално които биха причинили. Вие като сте компетентни моля да им предоставите нужната информация. До този момент никой в света не е доказал че този вид на излъчване е безвреден. Не е сериозно обикновени хора да дават оценка на такива сложни технически средства. Смешно е цял свят да се въздържа а ние да се правим на разбиращи. Той и салама е по стандарта но вече не става за ядене, помните ли Тръмп как беше полудял за вноса на соя в Европа, даже искаше да закрива европейски автомобилни заводи така е с почти всичко. Това са интереси на големи компании. хора отстоявайте си правата това е истинската демокрация

Отговори
9 1
Батко

Батко

13.07.2021 | 19:43

Ай сиктир от т ъ п и селяни!

Отговори
5 11
В$В

В$В

13.07.2021 | 19:41

ГАТО Е ГОТОВА ДА КАЖАТ НА БРАДЧЕ-ДИТЕ , ЧЕ ИМА СКЪПИ МЕТАЛИ.

Отговори
5 0
Дедо

Дедо

13.07.2021 | 19:06

Прости хора......селяни!

Отговори
6 12

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?