Следвайте ни

5 села стягат фестивал на дивите цветя

viber icon

Едно от най-атрактивните летни събития в Родопите - Фестивалът на дивите цветя, готви куп събития около Еньовден в селата в Арденското корито. В програмата си включва огромна палитра от събития както за любителите на дивата природа, така и за почитателите на родопската култура, ястия и фолклор.

В месеца на билките и самодивите фестивалът предлага, чрез богатство от цветове, музика, аромати и приключения, на всеки да се потопи в магията на Родопите, когато планината е най-пищна в цветовете си. Организатори и все повече участници отдават почит към значимостта на дивите цветя във всичките им аспекти - цветята като символ и част от древни ритуали, като билка, като аромат, като храна, като вдъхновение за изкуството и като извор на естетическа наслада. 

Седмото издание на фестивала започва на 21 юни с концерт на таланти от различни поколения в село Смилян. На следващия ден стартира VII Фолклорен събор „Изворен глас“ в Смилян, в който освен надпяване и надиграване, за първи път ще има и надпревара на разказвачите на истории на родопски диалект, съобщи Илия Годев от организаторите на феста. Същия ден в Посетителския информационен център в Смилян ще се открие ателие "Чудеса от хартия - да си направим родопски крем".

От 22 до 24 юни в съседното село Киселчово ще се проведе и ателие "Еньовденски изцеления", а в село Арда на 23 юни ще има дегустация на билкови напитки. В граничното село Горна Арда пък по традиция ще се представят обичаите по Еньовден в "Еньовденска магия". В Смилян и Горна Арда ще се проведе и двудневен тур "Еньовден в Родопите" и кулинарно ателие. На 24 юни Горна Арда ще е домакин и на базар на билки и местни храни, а на 25 юни в село Могилица, известно с Агушевите конаци, ще има ателие "Символите на Могилица". На 26 юни в Смилян отново ще се съберат да почетат дивите цветя, този път в работилници за килимчета от вълшебни цветя. Сред атрактивните събития от феста са също преходи с приключения с растения в каньона на река Есенна, атрактивният за фотографите ботанически тур "Фотоприключения в Горното поречие на р. Арда" в края на юни и велотур "Открития в Горното поречие на р. Арда" от 7 до 9 юли.

"Родопите се отличават с богатия свят на дивите си цветя, много от които - лековити и ароматни. Планината е убежище на много интересни и красиви растения, част от които са открити за първи път именно тук и са станали съименници на планината по стара ботаническа практика сред учените. Над 20 са видовете, носещи в латинското си определение името на планината. Сред тях са родопските теменужка и великденче, еньовче, родопският крем, родопските люцерна и ръж, родопско омразниче, родопско омайниче, родопска горска майка, спиращата дъха родопска орхидея и още много други редки и интересни растения", разказа Годев. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?