Следвайте ни

40 родопски гайди огласят Царството на мезето

viber icon

Николай Чапански, 
автор и водещ
фолклорни
предавания по 
Радио Пловдив, 
[email protected]

Цалапица се стяга за празник на бабека, тридневни народни веселия ще огласят селото след пиковете на пандемията

След като три пъти беше отлаган празникът на цалапишкия бабек заради пандемията, сега местната власт и читалището са заковали датата 22 май, на която ще дадат старт на тридневни веселия в селото.

Ивайло Данаилов е само на 28 г. и е най-младият  кмет на най-голямото селище в община „Родопи“. Той заедно с всички от администрацията са запретнали ръкави в организацията на първия празник на цалапишкия бабек, който ще предшества традиционния събор на 24 май. През тези дни ще се отбележат 120 г. от основаването на местното читалище „Светлина“, ще се представи нова книга за Цалапица и ще има изложба на бабека по най-стара местна рецепта. 

Цалапишкият бабек ще бъде подреден на няколко щанда на площада пред читалището, а специално жури ще избере най-вкусния деликатес. За целта от кметството са изпратили покани до всички местни производители да се включат в празника и конкурсната част. В журито ще бъде и кметът на община "Родопи" Павел Михайлов, който е един от ценителите на цалапишкия бабек. 

"Едва ли има къща в Цалапица, в която да не се приготвя бабек, но местните не издават току-тъй рецептата. Тайната била в домашното месо, подправките и старата технология на опушване и отлежаване в дървесна пепел", казва младият кмет Ивайло Данаилов.

Самият той бил захранен с цалапишки бабек и дори сега се опитва да го приготвя с помощта на баща си, който е един от майсторите в селото. Освен кмет Ивайло е един от танцьорите в местния танцов ансамбъл „Каламица“ с дългогодишна история.

Дълго чаканият празник ще се превърне в истинска фолклорна фиеста, защото на сцената пред читалището ще се надпяват и надиграват над 30 певчески и танцови групи от Пловдивско и Пазарджишко. Едни от гостите ще са от Първомай, Труд, Крумово, Стряма, Калековец, Златитрап, Пъдарско, Брезовска община и др. Любопитно е, че през последните години населението на Цалапица е набъбнало на близо пет хиляди души и все повече млади семейства се устройват в селото, което е само на 15 минути път от Пловдив.

На 23 май ще е големият юбилеен концерт на читалището с участието на всички шест танцови състава. На концерта ще се изявят и талантите от гайдарската школа на Луко Буров, която функционира от една година.

За пръв път на празниците в Цалапица ще засвири гайдарски състав от 40 гайди от Родопите, а народното веселие и кръшните хора ще са с бенда на певицата Светла Дукетева. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?