46

140 играят в зрелищна възстановка в Цалапица

Близо 140 души ще участват днес в зрелищна възстановка на историческото събитие свързано с могилата Чернота, Хайдутин Гълъб и Индже Войвода. 

Събитието е днес от 12  часа в подножието на могилата „Чернота“ в Цалапица.

В сцените ще се включат над 70 възстановчика от различни патриотични сдружения от градовете Стара Загора, Панагюрище, Съединение, както и сдружения от Родопите. Те ще са облечени в хайдушки и кърджалийски облекла.

Още близо 60 души от танцов състав „Каламица“ в село Цалапица ще са в ролята на мирното население.
 
През 2020 година бе поставен кръст на върха на могилата „Чернота“ в Цалапица.
Кръстът е висок 8 метра, поставен е да пази селото и се свързва с историята за Спас – спасителя на Цалапица.

Историята разказва, че, през турското иго, пътят за Цариград и пътят от Стара планина към Родопите е минавал през Цалапица. Населението е било често подлагано на набези и нападения от разбойници и турската войска. За да се защитят, хората оградили селото с дълбоки ровове и пратили едно момче, което се казвало Милчо Стойнов,на най-високата точка край селото- могилата „Чернота“, да наблюдава. Когато момчето виждало, че наближават войски, биело камбана и всички се прибирали зад окопите и скривали ценна покъщнина. Така грабителите не успявали да задигнат почти нищо от селото. И така няколко пъти кърджалийте неуспешно опитвали. Досетили се, че хората са подготвени и оставили двама свои в засада. Те видели момчето и наблюдателницата, тръгнали да го заловят, но той ударил камбаната и побягнал. Точно преди да прескочи рова бил заловен и убит. За назидание на местните, бил провесен с краката нагоре на кол. В района бил хайдутин Гълъб и хората се обърнали към него за помощ. Той се намесил и разбил кърджалийската орда.

Всяко от тези събития ще бъде пресъздадено във възстановката и гостите ще се насладят на истинско зрелище.
 
Служителите към кметството в селото подготвиха специален декор за  историческата  възстановка,  като изградиха дървен мост над канала, имитиращ някогашния такъв. Възстановката е по инициатива на кмета на с. Цалапица. събития.

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?