Следвайте ни

Земетресение като взрив разтресе Пловдив ОБЗОР

viber icon

Земетресение със сила 4,5 по Рихтер разлюля днес около 14 часа Пловдив и близките села. Епицентърът бе на 11 км североизточно от Пловдив - в Индустрилната зона на Раковски, която се намира само на километър от село Стряма. 

Трусът стресна както жителите на селата, така и пловдивчани. Особено силно той се усети по високите етажи на блоковете във всички квартали под тепетата.  

"В първия момент се чу нещо като тътен или взрив, след това всичко се разтресе вертикално, а после и хоризонтално. Вратите се затвориха от труса, витрините на секциите тракаха, паднаха и предмети", описват паниката жители на ЖР "Тракия".

От някои тераси изпопадаха саксии. 

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева разказа, че силно се е изплашила. Тя била на петия етаж, когато разлюляло.

Няма информация за пострадали хора и нанесени материални щети в Пловдив. Това съобщи кметът Здравко Димитров, който отблизо следеше обстановката в града.  Той бил в къщата си в Бойково и не е усетил как се е разлюляла земята.  

 Кметът  е провел телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, за да го информира за обстановката в града. Здравко Димитров бе в  постоянна връзка с директора на ОДМВР старши комисар Йордан Рогачев и ангажираните служби. 

Необитаема къща в Стария град се наклони на една страна, паднаха и три комина. 

Нямаше щети и по най-високата сграда в Индустрилната зона на Раковски. Складът на голям пловдивски хипермаркет се намира в село Стряма, където се оказа и епицентърът. 

"Чу се нещо като гръм, трусът при нас беше кратък, но много силен. Сякаш падна гръм", разказа кметът на село Стряма Васил Черпелийски. Земетресението сварило голяма част от хората от селото по къщите заради извънредното положение и обедния час. 

"Със съпругата ми едва успяхме да успокоим детето, изплаши се и се разплака", разказа пред "Марица" кметът. Малко след земетресението той тръгна да проверява за щети по селото. 

"Огледах съседските къщи и не виждам щети по тях, до момента не са постъпили и сигнали от хора. Тръгнах да проверя по-старите общински сгради", разказа Черпелийски. По улиците нямаше много наизлезли хора. Тези, които го срещали коментирали, че само това ни липсва при ситуацията с коронавируса. Някои в селото обясняваха, че ще отидат да им леят куршум, тъй като се изплашили много. 

Хора от Калековец се оплакаха, че паднал комина на къщата, появили се и малки пукнатини в мазилката на тавана и стените.

Няма материални щети и пострадали работници в заводите в индустриална зона Раковски - епицентърът на земетресението. Няма и паника. Това съобщи за "Марица"инж. Пламен Панчев, съосновател на Тракия икономическа зона, след разговори с мениджърите на предприятията по телефона.

В района на Раковски  има над 20 завода, където работят около 4000 души. А според изчисленията на националния сеизмологичен институт епицентърът на труса се пада някъде между новия логистичен склад на Кауфланд и  една от производствените бази на АББ. 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Титан

Титан

01.05.2020 | 20:09

Това е само началото,съсипахте света с вашата алчност.Нищо не остава не ненаказано, а сега се крийте като мишки.

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?