Следвайте ни

Заводът в Шишманци действа по най-високите екостандарти

viber icon

Екологичният завод в Шишманци е първият в страната за преработка на битови отпадъци. В него са вложени 42 млн. лв. 32 млн. лв. бяха осигури от държавата, а останалите 10 млн. лв. от Община Пловдив. 

Изграден е по технология на френската фирма Techem с предварително сепариране на оползотворяемите отпадъци, като хартия, стъкло и метали и компостиране на органичните отпадъци.

Годишният капацитет е 125 хил. т с възможност за достигане до 275 хил. тона. Технологията, машините и съоръженията за екозавода са изработени специално за нуждите на град Пловдив. Остатъчният продукт от неподлежащи на преработка твърди фракции, който е около 30%, се депонира на изграденото за целта депо.

Екозаводът заема 240 хил. кв.м от бившия Стоманолеярен завод в Шишманци.

Схемата на технологичния процес започва с доставка на отпадъците в приемна яма с капацитет от 820 т/ден. От нея с кранове сметта се прехвърля с помощта на приемен бункер в корпуса за първична обработка и рафиниране, където са монтирани поточни линии за отделяне и подбор на оползотворяемите отпадъци, както и за сепариране и рафиниране на органичните отпадъци.

Компостирането се извършва в отделно изградения корпус “Ферментация и зреене”, съоръжен с 16 ферментационни камери, вентилационно помещение. За очистване на въздуха са монтирани 5 биофилтъра. 

Управлението на технологичния процес се извършва централизирано в командната зала на корпус “Първична обработка и рафиниране”. В нея е монтирано оборудване за наблюдение, автоматичен контрол и управление на параметрите на ферментацията на органичните отпадъци. 

ДЕПОТО

Депото за битови отпадъци в Цалапица е създадено през 1991 г. и е на площ от 240 000 кв. метра. В него има изградени 12 котлована, всеки от които средно по 20 000 кв. м. Комплексното разрешително е издадено от МОСВ още през 2008 г., като е дадена максимална кота (+)13 метра (+ 22 в било) или (+) 15 метра средно. Теоретично максималният капацитет на депото е 2 950 000 тона.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?